Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Egge Kulbok-Lattik Võro ja eesti – teineteist tugevdavad kultuurikihid (3)

Copy
Kultuuripoliitika uurija Egge Kulbok-Lattik.
Kultuuripoliitika uurija Egge Kulbok-Lattik. Foto: Erakogu

Öeldakse, et inimese kuuluvusvajadus on samasugune põhivajadus nagu toit, kehakate ja soe ulualune. Iga inimene määratleb oma identiteete (mida on mitu) ja kuuluvust pidevalt, end ühtaegu samastades ja eristades. Sel moel – midagi omaks ja midagi teiseks pidades – kujundab inimene oma kuuluvust ja enesemääratlust, mis asetub laiemasse kogukondlikku ja ühiskondlikku struktuuri, kirjutab kultuuripoliitika uurija Egge Kulbok-Lattik.

Inimese tuumidentiteet on seotud pere ja kogukonnaga, kasvukeskkonnaga. Inimene sünnib ilma kui tabula rasapuhta lehena –, kuid esimestest eluhetkedest alates kujundatakse ta oma pere ja kogukonna liikmeks. Laps õpib peres ja kasvukeskkonnas kõnelema, käituma, maailma mõtestama, hinnanguid andma – temast saab perekonna ja kogukonna, ühiskonna ja rahva liige.

Tänapäeva üleilmastunud maailmas aitab inimese mitmetahulist enesemääratlemist seletada kihilise identiteedi mudel. Kui käsitada inimeste eri identiteete kihtidena (nagu näiteks sibulal), siis on võimalik tajuda kohalikku tuumidentiteeti ja üldisemaid identiteedikihistusi vastandamata. Kui mõni kohalik keel, kultuur või identiteet erineb laiema ühiskonna omist – näiteks võro ja eesti ühiskultuuri suhe –, siis on vastandamise asemel palju mõistlikum vaadelda neid kui teineteist rikastavaid ja kaitsvaid kihte.

Tagasi üles