Aare Tark ⟩ Sõda võib kesta 15 aastat. Mis on Eesti tegevuskava? (15)

Aare Tark
, vandeadvokaat
Copy
Vandeadvokaat Aare Tark.
Vandeadvokaat Aare Tark. Foto: Erakogu

Ukraina liitlasena oleme nii rahaliselt kui ka paljude Eesti inimeste igapäevaste pingutustega selle sõja tagajärgedega seotud veel palju aastaid. Seetõttu on loomulik, et sõda on meie aktiivse tähelepanu all. Samal ajal on mõistlik arutleda, mis saab pärast sõda, kirjutab vandeadvokaat Aare Tark.

Sõda Ukrainas, mida Venemaa alustas üheksa aastat tagasi ning mille kuum faas algas 24. veebruaril 2022, võib kesta 15 aastat. NATO peasekretär Jens Stoltenberg eelmise aasta juunis täpset aastate arvu ei maininud, kuid hoiatas, et see võib kesta palju aastaid. Chicago Ülikooli politoloog Paul Poast kirjutas Washington Postis, et ta nõustub selle hinnanguga, sest praegusel sõjal on kõik pikaajalise sõjalise konflikti tunnused. Täpse arvulise ennustuse (15,3 aastat) on välja töötanud New Yorki Ülikooli politoloogid.

Samas võib sõda lõppeda palju kiiremini, kui oskame seda arvata. Nii Ukraina sõjalise ülekaalu kui ka Venemaa sisepoliitiliste tegurite mõjul. Sõjad on ettearvamatud, muuhulgas sellepärast, et nende kulg sõltub olulisel määral sõdurite ja neid toetavate rahvaste psühholoogiast, tahtest ja meelsusest, mis võivad lühikese aja jooksul muutuda. Mõistlik on täna pingutada sõjas, kuid samas teha ka ettevalmistusi rahuks, sest ühel hetkel see mingis vormis saabub.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles