Aimar Altosaar ⟩ Juhtimist ei saa teha kümne sõna ja jalahoopidega (2)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Kaader videost

Ülikoolikaaslane läks kaheks aastaks Vene kroonusse ohvitseriks. Kodumaale naasnuna vastas küsimustele, kuidas ta ohvitserina alluvatega hakkama sai, et «kümne sõna ja jalahoopidega!».

Me kujutasime ette, et arvestades tema pika kasvuga ja keskmise Vene sõduri pikkusega, võiski ta oma pikkade jalgade abil sellega hakkama saada. Tegelikult oli ta heasüdamlik mees ning vaevalt ta ise kasutas seda Vene armee juhtimismeetodit, mis tänapäeval on ilmselt juba taandunud viiesõnaliseks ja hoopideks kõigi jäsemetega.

Kahjuks ei ole selline juhtimisstiil kadunud ka Eesti pruugist, sest väga kaua olime sunnitud idanaabriga asju ajama ning üks asi, mis neist siiani päranduseks jäänud, on autoritaarne ja hoolimatu juhtimisstiil. Kaaskodanikke mitte kaasavaid või töökaaslaste väärikusest üle sõitvaid juhtimisotsuseid kaetakse tavaliselt protseduuridega, mida juhid ise nimetavad demokraatiaks ja kaasamiseks, kuid need, keda juhtimisotsused puudutavad, tajuvad juhtide omavoli, tühja loba ja bürokraatlikku sõnamulinat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles