Aleksei Turovski, Marcus Turovski ⟩ Loomad on tihti hämmastavad loendajad

Copy
Leemurite matriarh loeb vajadusel sabad üle.
Leemurite matriarh loeb vajadusel sabad üle. Illustratsioon: Mark Antonius Puhkan

Inimese jaoks on täiesti loomulik seostada tarkust rehkendamisoskusega. Me õpime arvutama ja tegutsema arvudega (liitma, lahutama jne), õpime mõõtma nii aritmeetiliselt kui ka geomeetriliselt. Ja koos lugemis- ja kirjutamisoskusega moodustab meie arvutamisoskus tsiviliseeritud inimese hariduse aluse. Nii on see juba iidsetest aegadest peale, kirjutavad Aleksei ja Marcus Turovski.

Ometi on teada, et inimkultuurides, mis on otseselt seotud looduslähedase eluga, näiteks troopilisi metsi asustavatel rahvastel, on kasutusel arve eristavad nimetused nelja või viieni. Kõiki hulki, mis on suuremad kui viis, tuntakse lihtsalt ühe sõnaga «palju». See aga ei tähenda sugugi, et viiest suuremate hulkadega opereerimine neil lootusetult sassi läheks. Lubage esitada siin üks kindel ja suhteliselt täpne hulkade kvalitatiivse arvestamise viis, mis on ainult osaliselt seotud aritmeetikaga.

Kui mõnes kalamajandis on vaja mõõta kiiresti ja küllaltki täpselt suurt hulka elusaid maime, näiteks 300 000, ja aega selleks on nii umbes paar-kolm tundi, siis ei ürita keegi muidugi hakata maime

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles