ERKKI KOORT ⟩ Eesti Vabariigi sünnitunnistuse murdunud nurk – Petserimaa (6)

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
Lepingule kirjutab alla Eesti delegatsiooni juht Jaan Poska.
Lepingule kirjutab alla Eesti delegatsiooni juht Jaan Poska. Foto: Rahvusarhiivi Kogu

Eesti avalikkus on tihti unustanud, et ka Petserimaa ja Ingerimaa kuuluvad rahulepingu järgi Eesti Vabariigi koosseisu. Pigem püüame ühiskonnas seda debatti tappa ning kinnitada, et Tartu rahu saab ka poolikult kehtida, kirjutab julgeolekuekspert Erkki Koort.

Taas on käes Tartu rahu aastapäev: juba 103 aastat tagasi kirjutati alla dokumendile, mida nimetatakse Eesti Vabariigi sünnitunnistuseks. Nii pika aja jooksul kipuvad vanad dokumendid räbalduma ja nende nurgad murduma. Ülekantud tähenduses oleme ise Eesti Vabariigi sünnitunnistusel murdnud nurgad, kus käsitletakse Petserimaad ja Jaanilinna.

Üldiselt peetakse mingil põhjusel Eestis heaks tooniks Petserimaast mitte rääkida. See on justkui ammendavalt otsustatud ning «mis me selle territooriumiga pealegi hakkaks». Kohati peetakse seda isegi tabuks ning elitaarsed välispoliitika kujundajad on nimetanud, et liitlased ei mõista meie territoriaalseid nõudmisi. Kas see on päriselt nii või tsenseerime ennast ise? Ilmselt on siin mõlemat, sest meie liitlastegi hulgas on inimesi, kelle arvates on see ülimalt pöörane. Miks me aga ise ennast kammitseme?

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles