Aleksandr Popov ⟩ Ülema vastutus on ülema kanda (1)

Aleksandr Popov
, SDE kandidaat
Copy
Vene kindralstaabi juht Valeri Gerassimov ja kaitseminister Sergei Šoigu.
Vene kindralstaabi juht Valeri Gerassimov ja kaitseminister Sergei Šoigu. Foto: AP/Scanpix

Riigikogu liikme arvamus, et Vene Föderatsiooni okupatsioonivägede juht Valeri Gerassimov on «normaalne mees», kelle kukil istuvad diktaator Vladimir Putin ja «kagebiidid» ning sellest tulenevalt on väejuht kõigest «käskude täitja», ei muuda riikide vahel juurdunud õigusraamistiku valguses agressiivset sõjategevust juhtiva vormikandja tegevust kuidagi vähem kuritegelikuks. Vastutust nii tehtud kui ka tegemata jäänud tegude eest kannab Valeri Gerassimov siiski ise – olgu tal kukil kasvõi kogu Vene Föderatsioon, kirjutab Aleksandr Popov (SDE).

Riikidevahelise suhtluse õiguslikud alused on karastunud nii sõdades kui ka rahu ajal. Kui piiluda rahvusvahelise õiguse ajaloo kardina taha, selgub, et riikidele nende tahtest tulenevate «siduvate» kohustuste tekkimise üks juurpõhjus olid sõjad. Õigusest otsiti abi nii sõjapidamise õigustamiseks kui ka sõja kui riikidevahelise suhtlusviisi ärahoidmiseks. Riikide anarhilises kogukonnas muutus reeglite olemasolu põhjendamine sireenide lauluks, mis kas hukutas või tõotas pääseteed.

Tänapäeva rahvusvahelises õiguses on välja kujunenud normide kogumid, mis annavad juhiseid selle kohta, mis tingimustel sõda alustada, kellega ja kuidas seda pidada ning millised tagajärjed sõjapidamisele järgnevad. Carl von Clausewitz pärandas meile mõtte sõjapidamisest kui riikidepoolsest poliitika jätkamisest muude vahenditega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles