AIMAR VENTSEL ⟩ Venemaa on definitsiooni kohaselt läbikukkunud riik (8)

Aimar Ventsel
, etnoloog (Eesti 200)
Copy
Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov hoidmas valgeks värvitud Kalašnikovi automaati. Grozny, Russia, Tuesday, March 9, 2021. (AP Photo/Musa Sadulayev)
Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov hoidmas valgeks värvitud Kalašnikovi automaati. Grozny, Russia, Tuesday, March 9, 2021. (AP Photo/Musa Sadulayev) Foto: Musa Sadulayev

On olemas selline mõiste nagu failed state, mida eesti keelde tõlgitakse kui «läbikukkunud riik». Mart Helme kasutas seda väljendit kunagi Ukraina kohta. Nagu selliste asjadega ikka, kiputakse Eestis igasuguseid akadeemilisi termineid, eriti kui tegemist on sotsiaal- või humanitaarteaduslike väljenditega, valesti kasutama, ütleb etnoloog Aimar Ventsel (Eesti 200).

Nii peetakse vist ka Eestis läbikukkunud riigiks riiki, kus elu on vilets, palgad väikesed ja korruptsioongi lokkab. Tegelikult on läbikukkunud riik hoopis selline riik, mis ei kontrolli oma territooriumi ega ole sel vägivallamonopoli oma territooriumil. Lahtiseletatuna tähendab viimane, et riigile allub sõjavägi, politsei ja sel on õigus karistada ning teised mängijad riigile konkurentsi ei paku.

Kui Helme nimetas Ukrainat läbikukkunud riigiks, siis kõigi eelduste järgi korjas ta väljendi üles Vene meediast. Seal eksisteerib nüüdseks terve plejaad inimesi, kes kasutavad Ukraina kohta ka hullemaid väljendeid. Mul on alati tahtmine sellistele inimestele öelda, et «läbikukkunud riigi» definitsioonist lähtudes on seda ennekõike Venemaa ise.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles