Tartu Ülikooli analüüs ⟩ Pärast universaalteenuse tulekut saavad inimesed öösiti rohkem magada

Copy
Elektrihinnad.
Elektrihinnad. Foto: Tairo Lutter

Kui poliitikud maadlevad elektrihinnaga, siis sotsiaalteadlastele pakuvad selle tagajärjel tekkivad ootamatud seadusemuudatused ainulaadset võimalust analüüsida inimeste käitumist, kirjutavad Tartu Ülikooli analüütik Andres Võrk ja lektor Helen Poltimäe.

Universaalteenus vähendas eelmise aasta lõpukuudel paljude inimeste jaoks tiputarbimise elektrihinda enam kui poole võrra. Loomulikult mõjutas see ka tarbimist ja selle mustrit. Kuigi võrgutasu tõttu jäi öö ja päeva lõplik hind endiselt erinevaks, siis võrgutasust tekkivad vahed on võrdlemisi väikesed, võrreldes elektri börsihinna muutlikkusega.

Leidmaks, kuidas inimesed reageerivad hindade muutusele, analüüsiti Tartu Ülikoolis nende Eesti Energia eraisikutest klientide tarbimist, kes olid olnud enne universaalteenuse tulekut pikalt börsipaketil ja peale 1. oktoobrit hakkasid kasutama universaalteenust. Võrdlesime nende inimeste elektritarbimise muutust nii eelneva kuuga kui ka sama perioodiga aasta varem. Kõrvale sai vaadata nende inimeste tarbimist, kes jätkasid soodsama fikseeritud paketiga lepinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles