DAVID VSEVIOV ⟩ Venemaal on raske demokraatlikuks arenguks leida õppetunde minevikust (1)

David Vseviov
, ajaloolane
Copy
David Vseviov.
David Vseviov. Foto: Remo Tõnismäe

Riigi edasikestmiseks on alati otsitud helgeid hetki selle minevikust, aga Venemaa puhul on see keeruline, nendib ajaloolane David Vseviov.

Sõjaaeg on konkreetsete ning valdavalt olevikuga seonduvate küsimuste lahendamise hetk. Mis ei tähenda, et kui «muusad vaikivad», poleks põhjust tuleviku stsenaariumide üle mõtteid vahetada. Ning seda on ka mitmesugusel viisil tehtud. Ukraina puhul: valdavalt igati loogilises variandis, kuidas peaks võidu järel toimuma riigi ülesehitamine ning turvalisuse tagamine. Kui aga vaadata Venemaa poole, siis on lood keerulisemad ja esitatud võimalikke tulevikuarengu nägemusi võib kohata seinast seina, alates samas vaimus jätkamisest kuni impeeriumi lagunemiseni välja.

Väidetavalt pidi inimeste tulevik olema nende eneste kätes (kas tegemist on just lohutava tõdemusega, on omaette küsimus). Seega peaks Venemaa tulevik (välistades globaalsed looduskatastroofid ja muu säärane) olema selle riigi elanike kätes. Ehk sõltuma sellest, milline oleks see ideaalne Venemaa, kus selle riigi alamad ning nende järeltulijad sooviksid praegusel ajal ning tulevikus elada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles