JUHTKIRI USA uue suursaadiku saabumine Eestisse on ka oluline sõnum Venemaale (2)

Postimees
Copy
George P. Kent esitamas volikirja koopiat välisministeeriumi protokolliosakonna peadirektorile Jana Vanaveskile.
George P. Kent esitamas volikirja koopiat välisministeeriumi protokolliosakonna peadirektorile Jana Vanaveskile. Foto: USA suursaatkond Eestis
  • USA uus suursaadik George P. Kent on karjääridiplomaat.
  • Kenti saabumine Eestisse satub julgeolekupoliitiliselt keerulisele ajale.
  • Joe Bideni administratsioon väärtustab suhteid Eestiga.

USA uue suursaadiku George P. Kenti jõudmine Eestisse taastab Eesti-USA kõrgeimad diplomaatilised suhted ning annab olulise sõnumi Ukraina sõja taustal Venemaale.

Eelmise USA suursaadiku lahkumine 2018. aastal oli seotud skandaaliga, kui toonane suursaadik James D. Melville Jr teatas lahkumisest omal soovil, sest ei soovinud toetada USA toonase presidendi Donald Trumpi vastuolulist NATO- ja ELi-poliitikat. Pärast seda valitses uue suursaadiku suhtes viis aastat paus, mida pikendas veelgi koroonapandeemia.

Pärast seda, kui Trump viis riigidepartemangus läbi puhastuse, toppas USA igapäevane välispoliitika just suursaadikute tasemel mitu aastat. Eesti ei olnud ainus riik, kus USA polnud suursaadiku tasemel esindatud, sestap ei maksa siit otsida mingisugust erilist Eesti alavääristamist USA poolt. Eesti on USA suursaadiku puudumise ajal hoidnud USAs oma suursaadikut, mis näitab, et tingimused suursaadiku tasemel diplomaatiliseks suhtluseks olid Eesti poolt olemas.

Tasub tähele panna, et USA uus suursaadik George P. Kent on karjääridiplomaat, mitte pandud ametisse teenete tõttu presidendile, nagu oli varem juhtunud mitme USA eelmise suursaadikuga Eestis. See näitab, et Joe Bideni administratsioon väärtustab suhteid Eestiga.

Kenti saabumine Eestisse satub julgeolekupoliitiliselt väga keerulisele ajale. Siin ei maksa otsida kindlat ajastust, sest suursaadiku nimetamise protsess võtab aega, kuid tulemuseks on sellegipoolest tugev sõnum Venemaale. Pealegi on viimane just oma suursaadiku Eestist tagasi kutsunud. Seega: ajal, mil USA viib oma diplomaatilised suhted Eestiga kõrgemale tasandile, Venemaa hoopis langetab seda.

Tasub tähele panna, et USA uus suursaadik George P. Kent on karjääridiplomaat, mitte pandud ametisse teenete tõttu presidendile.

Paljude keelte hulgast valdab Kent ka ukraina ja vene keelt ning on töötanud siinses piirkonnas ka varem. Järelikult ei tule ta Ida-Euroopat avastama, ehkki loomulikult seisab Eesti spetsiifika osas tema ees lai tööpõld.

Suursaadiku tase võimaldab vahetada Eesti ja USA vahel ka paremini informatsiooni ning korraldada suursaadiku tasemel üritusi. Seda eriti Ukraina sõda silmas pidades, kus igasugune infovahetus liitlaste vahel on äärmiselt oluline. Kent on vastu seisnud näiteks ka Trumpi varasemale Ukraina-poliitikale, kaitstes Trumpi vallandatud suursaadikut Ukrainas Marie L. Yovanovitchi.

Vastne suursaadik on oma sissevannutamiskõnes nentinud, et eestlastele pole Ukraina sõda midagi abstraktset. «See on seni elavate perekonnaliikmete läbielatud kogemus. Mõned tõmbuvad ohu ees kössi. Eestlased on selle asemel imetlusväärselt pannud kokku tõelise kaastunde ja selge vaatega laia rahvusliku huvi määratluse, et olla oma ülesannete kõrgusel,» ütles Kent, meenutades ka eestlaste suurimat per capita panust Ukraina toetuseks. See kõik ei kõla just selliselt, et Washington tuleb Tallinna õpetama, kuidas viimane peaks mõistma oma ajalugu.

Kenti karjäär Tallinnas võib jääda lühikeseks, kui 2024. aasta valimistega tuleb võimule vabariiklasest president, sest teise partei valitsetav administratsioon vahetab välja ka kõik suursaadikud. Seniks aga tere tulemast Eestisse, USA uus suursaadik!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles