VALDUR MIKITA ⟩ Kaks asja, mis silmale ilusad vaadata (3)

Valdur Mikita
, kirjanik
Copy
Kirjanik Valdur Mikita.
Kirjanik Valdur Mikita. Foto: Andres Haabu

Meie põhjanaabrid tähistavad oma kirjanduse päeva 10. oktoobril, mis on soome kirjanduse suurkuju Aleksis Kivi sünnipäev. Esmakordselt tähistati soome kirjanduse päeva aastal 1978, st 45 aastat tagasi. Nüüd oleme ka meie viimaks Soomele järele jõudnud. Anton Hansen Tammsaare sünniaastapäev sobib eesti kirjanduse päeva pühitsemiseks suurepäraselt, kirjutab kirjanik Valdur Mikita.

Tänavu tähistavad oma juubelit kaks eesti kirjanduse suurnime: Anton Hansen Tammsaare sünnist möödub 145 ja Friedrich Reinhold Kreutzwaldil 220 aastat. Eesti kirjanduse päeva tähistamiseks sobiksid tegelikult mõlema kirjaniku sünnipäevad. Kuna Tammsaarest kõneldakse täna rohkesti, pühendan pisut rohkem ruumi Kreutzwaldile.

On hästi teada, et kirjanduse üks peamisi funktsioone läbi aegade on olnud müütide loomine. Müüdiloome on kultuuri, aga võib-olla ka inimeseks olemise põhilisi nurgakive. Mispärast on inimene sedaviisi ehitatud, sellele on päris keeruline vastata. Igal juhul oleme sunnitud tõdema, et inimnäolise maailma loomiseks ei piisa ainuüksi teadmistest, vaja on ka usku ja fantaasiat. Võimalik, et neid kahte on tarvis isegi rohkem. Ilma müütideta ei ole maailm elamiseks inimväärne paik.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles