VÕRUMAA MATUSED ⟩ Nursipalu kärgatused panid lasteaialapsed lõunauinaku ajal voodist välja hüppama (33)

Ants Frosch
, endine diplomaat (EKRE)
Copy
Lahinglaskmine Nursipalus.
Lahinglaskmine Nursipalus. Foto: Arved Breidaks

Nursipalu polügooni laiendamine võimendab aastakümneid kestnud ääremaastumist, kirjutab endine diplomaat Ants Frosch (EKRE).

Kui oled noorem, kutsutakse pulma. Hiljem tulevad juubelid ja seejärel matused. Nõnda vaatas suguseltsi ajarattale minu isa, kes juba aastaid Vastseliina kalmistul puhkab. Möödunud aasta novembri alguses viis kurb sündmus mind Võrumaale. Need olid matused, mis jäid hinge kriipima.

Ärasaatmine Kubijal Võru haigla kõrval asuvas leinamajas toimus laupäeva ennelõunal. Leinavad sugulased ja sõbrad, pärjad, südamlik järelhüüe … ja täieliku dissonantsina taustal selgelt kostuv käsirelvade lahingumüra, mis kõikjale tungis. Tsiatsungõlmaal, mis Võrust vaid paari kilomeetri kaugusel, toimusid laskeharjutused. Tund hiljem olime Vastseliina kalmistul. Muldasängitamist saatis tugev kanonaad. «Nursipalo», sõnas stoilise rahuga lahkunu sõber, kohalik talumees. Rohkem sellest ei räägitud, see oli kui vihm või lumesadu, ilmastikunähtus.

Nõnda jäi tollest kurvast novembripäevast kummitama küsimus, kas inimesed on tõesti harjunud või võtavad toimuvat paratamatusena - kuhu sa vaene hing ikka lähed? Kes neid ikka kuulaks kui sõda koputab uksele.

Lõunakaarest minu koduni Otepää aedlinnas kanduv kõmin on viimastel kuudel muutunud sagedasemaks ja aeg-ajalt kosta ka laupäeviti. Mõne nädala eest juhtusin kuulma musta huumoriga looritatud lugu, miks vägeva pauguga harjutused ka laupäeviti toimuvad.

Ühes harjutusvälja lähedal asuvas lasteaias olevat lapsed töönädala sees lõunauinaku ajal kõvemate kärakate peale hirmuga voodist välja hüpanud ning kasvatajate pingutus paanikas laste rahustamisel olnud võimatu. Korraga kümmet ei kallista, pead ei paita, ei lohuta. Sestap olla räägitud paugutajatega. Nüüd kargavad tolle kandi väikelapsed lõunauinaku ajal voodist välja nädalavahetusel omas kodus! Lasteaia mure selleks korraks murtud.

Oleme täna olukorras, kus meie naabruses käib barbaarne vallutussõda, mis ei näita vaibumise märke. Meile hetkel sõjalist ohtu ei ole, kinnitas peaminister veel läinud aasta suvel ja seda korrati ikka ja taas. Alanud aasta alguse sõnumid kaitseväe juhatajalt kinnitasid vastupidist.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles