Lauri Läänemets ⟩ Vajame riigikaitsemaksu, et relvad ei tuleks vanurite ja laste arvelt (22)

Lauri Läänemets
, siseminister, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Tairo Lutter

Riigikaitsemaksu on vaja, et relvad ja moon ei tuleks vanurite ja laste heaolu hinnaga, kirjutab siseminister Lauri Läänemets vastuseks Meelis Oidsalule.

Postimehe julgeolekuteemade kolumnist Meelis Oidsalu hoiatas lõppeval nädalal sotsiaaldemokraatide valimisprogrammis pakutud riigikaitsemaksu eest. Paraku kui me realistlikult vaatame lähitulevikku ning tahame valijatega ausad olla, siis teisi võimalusi riigikaitse piisavaks rahastuseks lihtsalt napib. Kaitseinvesteeringute mahahõikamisest ja relvadega fotodel poseerimisest märksa keerulisem on tagada, et relvad ja laskemoon ei tuleks näiteks hariduse või tervishoiu arvelt.

Nagu Oidsalu ka ise oma artiklis viitas, on sotside riigikaitse valimisprogramm kõige ambitsioonikam ning mitte kitsalt rahalises mõttes vaid sellepärast, et see sisaldab ka elanikkonnakaitset ühe prioriteedina. Üldiselt on selge, et kaitsekulud lähiaastatel kasvavad – see on kõigil erakondadel valimisprogrammis kirjas. Samas jäägem realistlikuks – uute riigikaitsevõimekuste tagamiseks on sisuliselt kolm varianti: kas tõsta selleks kasvõi ajutiselt makse, võtta laenu või siis võtta kaitseinvesteeringuteks vajalik raha teiste valdkondade arvelt – olgu selleks siis siseturvalisus, haridus või tervishoid. Ning kõik need valdkonnad on juba kriitilise piirini hapraks kärbitud, oravate keeles – «tõhustatud».

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles