Hain Rebas Läänlased avastasid, et Eesti Vabariigil oli tõsi taga (6)

Hain Rebas
, ajaloolane
Copy
Hain Rebas
Hain Rebas Foto: Peter Stenberg/Rootsi Raadio

Nn Narva referendumi ajal 1993. aastal poleks mitte üht ruutmeetrit Eesti pinda loovutatud ilma ägedaima võitluseta, kirjutab tollane kaitseminister Hain Rebas.

Rootsi endine peaminister Carl Bildt on Eestis üldtuntud kuju. Oma värsketes mälestustes meenutab ta pikemalt Narva dramaatilist nn referendumi 1993. aasta kuumal suvel («Mina krig. Politik och diplomati i fredens tjänst» ehk «Minu sõjad. Poliitika ja diplomaatia rahu teenistuses», Bonniers/Sthlm 2022) Muuseas tsiteerib ta üht oma selleaegset kirja: mida peale selliseid rahvahääletusi vaja, on mõned süütavad sädemed. Kindlasti on paljusid, kes sellega panustada tahavad. Eesti poolel on Rebas viitsütikuga pomm. Vene poolel noteerin Rahvusliku Päästefrondi üleskutset toetada Narva elanikke relvastatud üksustega. Hmmm…«viitsütikuga pomm»? Tohohh??

Carl Bildtil on palju teadmisi ja vooruseid, aga ta ei valda eesti keelt. Järelikult tegutses ta Narva asjus kellegi teise poolt selekteeritud, tõlgitud ja töödeldud andmetega. Pole siis imestada, et ta vahetevahel ka mööda paneb. Näiteks eksib ta 180-kraadilises ulatuses kirjutades vabariigi tollase valitsuse siseolukorra kohta. Ta väidab, et Mart Laari valitsus kõikunud, kuna koalitsioonipartner ERSP üritanud seda kukutada! Kui ERSP minister loen sellest esimest korda. Huvitav, kust Bildt küll selle absurdse mõtte sai? Ja kelle käest? Sest, palun väga, arvestades Riigikogu tollast koosseisu, kuidas olnuks säärase võtte läbiviimine üldse võimalik?

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles