ANDRES ANVELT Venemaa ladvik on suur kuritegelik ühiskassa, käib mõjusfääride sõda (22)

Andres Anvelt
, Endine keskkriminaalpolitsei juht
Copy
Venemaa president Vladimir Putin telefoniga rääkimas.
Venemaa president Vladimir Putin telefoniga rääkimas. Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool/Planet Pix/Zuma

Ei maksa olla nii naiivne ja arvata, et Venemaa laguneb mingiteks kaootilisteks tükkideks. Võitlus käib erinevate autoriteetide mõjusfääride üle, selgitab endine keskkriminaalpolitsei juht Andres Anvelt.

Venemaad ei saa lahti mõtestada läänelike väärtusmallide järgi, teda ei saa mõista tavapärase mõistusliku riigiõiguse teooriat aluseks võttes. Venemaad, õigemini selle juhtladvikut, saab tõlgendada vaid vargalike arusaamade kaudu.

Selliste arusaamade kohaselt käitus 1990ndate kuritegelik jõmm nii siin kui sealpool piiri. Igasugune legitiimne võim ja demokraatia oli ja on talle nagu küüslauk vampiirile. NSVL oli ju tegelikult algusest peale loodud samadel põhimõtetel nagu kuritegelik organisatsioon ja tema ühiskassa.

Seda, mida näeme täna Venemaa ladvikus, on raske mõista läbi riigiõiguse teooria. Muide, paljud lääne eksperdid räägivad juba aastaid organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni kõrgest tasemest Venemaal. Läbi naiivsuse, saamata aru, et Venemaa juhtladvik ise ongi arenenud suureks kuritegelikuks ühiskassaks koos kõigi organiseeritud kuritegevusele omaste tunnustega. Selles pole korruptsioon kuritegu, vaid osa ülesehituse alustaladest.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles