EERIK-NIILES KROSS ⟩ Venelastele tehti veel viimane pakkumine. Edasi on tee Krimmi tagasivõtmiseks valla (32)

Eerik-Niiles Kross
, julgeolekuekspert, riigikogu liige (Ref)
Copy
Leopard 2 A6.
Leopard 2 A6. Foto: Wikimedia Commons

Eile kõlasid Saksa välisministri suust sõnad «meie sõda Venemaa vastu». Poleks uskunud, et meie põlvkond sellist päeva näeb, kirjutab Eerik-Niiles Kross (Ref).

Kuigi sõja rinnetel ei ole viimastel päevadel olulisi liikumisi toimunud - juba tavaliseks muutunud hirmsad tapatalgud Bahmuti all ja mõnes muus lõigus jätkuvad -, oli eile mõnes mõttes selle sõja murdepäev.

Vähemasti sama suurt survet kui venelased suurtükiväega Bahmutile, on Ukraina liitlased viimased kuud avaldanud kõigi diplomaatiliste ja muude veenmisvahenditega Liidukantsler Olaf Scholzile. Leopard 2 tankidest, mida Saksamaa on kõiksuguste ettekäänete ja põhjendustega tõrkunud Ukrainale andmast, sai selle aja jooksul lääneliitlaste otsusekindluse lakmustest.

Kuigi puht sõjalise prioriteetsuse mõttes asetuvad kaugele (300 km ja rohkem) tulistavad mürsud ja raketid, lennukid ja Grey Eagle droonid ehk isegi tankidest eespool, on just Leopardid praegu Saksamaa poliitilise tahte või tahtetuse, üleüldse Lääne sisu mõõdupuu. Kas Ukraina saab või ei saa tankid, sellest hakkas juba sõltuma idaeurooplaste suhtumine Saksamaasse üldse.

Kommentaarid (32)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles