Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Nüüd Leopardid, Abramsid tulevad mürinal kõik (12)

Copy
Päeva karikatuur 26.01.2023
Päeva karikatuur 26.01.2023 Foto: Urmas Nemvalts
  • Esmakordselt saab Ukrainale sellist sõjalist abi, mis võimaldab minna üle pealetungile.
  • Lääs murrab järk-järgult oma sõjalise sekkumise ulatusele varem seatud tabusid.
  • Saksamaa kritiseerimisega pole mõistlik üle pingutada, tegelikult on nad meiega.

Saksamaa andis Leopardi tankide Ukrainasse saatmiseks rohelise tule. Kui eelmisel reedel Ramsteini koalitsiooni kohtumiselt seda sõnumit ei tulnud, siis oli see paljudele pettumus.

Tegelikult ütles Saksamaa juba Ramsteinis liitlastele, et aeg on käes hakata Ukraina sõjaväelasi Leopardi tankidel koolitama. Võib arutleda, mis olid need välised või sisemised põhjused, miks sakslased otsuse tegemiseks lisaaega vajasid, kuid olulisem on rõhutada, et tegelik ettevalmistus lõppotsuse viibimise tõttu ei kannatanud.

Ramsteini kohtumine oli eriline, sest esmakordselt otsustati anda Ukrainale sellist sõjalist abi ning sellises mahus, mis võimaldab minna kaitselt üle pealetungile. Berliini kolmapäeval tehtud otsus Leopardide kohta on selle paketi väga oluline osa, kuid abipakett tervikuna on veel palju laialdasem. Leopardid ja lisaks Abramsid, mida USA samuti on lubanud, ning Briti Challengerid – need on kirsid tordil.

Kas me oleme sõja suure läbimurde lävel, seda näitab siiski veel aeg. Erinevad analüütikud on ennustanud Venemaa suurpealetungi, kuid arvamused lahknevad selles, millal Moskva selleks valmis on. Ukrainlased hoiatavad lähemate kuude eest, aga lääne analüütikud arvavad pigem, et Venemaa pole selleks suuteline enne kui aasta teisel poolel.

Ukraina relvajõudude ees on kaks suurt ülesannet. Esiteks tuleb agressori uus pealetung tagasi lüüa ning teiseks on vaja vabastada nii palju Ukraina alasid, kui on vähegi võimalik.

Nii või teisiti seisab Ukraina relvajõudude ees tänavu kaks suurt ülesannet. Esiteks tuleb agressori uus pealetung tagasi lüüa ning teiseks on vaja vabastada nii palju Ukraina alasid, kui vähegi võimalik.

Venemaa teab seda, aga ta teab ka seda, et väljaõpe ja Leopardide tulek võtab natuke aega – eeldatavalt umbes märtsi lõpuni. Seega on eelolevad kuud ohurohked, kuni Ukraina vastupanu võimestav tehnika kohale jõuab ja sõdurid väljaõppe saavad. Moskva arsenalis on tsiviilohvritega raketirünnakud, jätkuv šantažeerimine tuumarelvaga ja võib-olla veel midagi.

Kuigi Venemaa strateegiline kaotus on ilmselt vältimatu, ei ole sealne kuritegelik juhtkond – mis oma rahvast propagandaga mürgitab ja vägivallaaparaadiga kontrollib – võimeline seda mõistma. Ja kui midagi mõistetakse, siis ei jäta juba toime pandud kuriteod taganemisruumi. Moskval on vaid üks rong, see kihutab katastroofi suunas.

Lääs on olnud esimese sõja-aasta jooksul palju õppimisvõimelisem, saades üle illusioonidest Venemaa suhtes ning murdes järk-järgult oma sõjalise sekkumise ulatusele varem seatud tabusid. Leopardid ja Abramsid on ühtlasi tabumurdjad.

Eesti on olnud Ukrainale sõjalise abi andmisel esirinnas ja seda hinnatakse ka juhul, kui meil tanke võtta pole. Samuti oli oluline algatus samameelsete kaitseministrite doonorkohtumine eelmisel nädalal Tapal. Meie roll ongi liitlasi, ka Saksamaad, vajadusel survestada.

Samas pole õige maandada oma sõjafrustratsiooni niisama sakslaste-prantslaste kirumisega – et miks nad ometi valesti mõtlevad ja ikka veel aru ei saa. Tegelikult on nad meiega. Tuleb meelde tuletada, et Saksamaa kuulub koos USA ja Ühendkuningriigiga Ukraina suurimate abistajate hulka.

Tagasi üles