BORIS KIRT ⟩ Lahkuv valitsus lükkas kahe riigifirma nabanööri läbilõikamise järgmisele koalitsioonile (1)

Boris Kirt
, majandusteadlane
Copy
Elektrilevi on liiga sõltuv Eesti Energiast, leiab konkurentsiamet.
Elektrilevi on liiga sõltuv Eesti Energiast, leiab konkurentsiamet. Foto: Liis Treimann

Ametist lahkuv valitsus otsustas end lahutamisega seonduvatest riskidest taandada ja jättis otsuse tegemise järgmisele koalitsioonile, kirjutab majandusteadlane Boris Kirt.

Viimasel ajal on tekitanud poleemikat kahe riigiettevõtte - turgu valitseva Eesti Energia ja monopoolse võrguettevõte Eleringi ühendava nabanööri lahtilõikamine. Ja nii nagu mistahes lahutuse puhul, on ka siin nii poolt- kui ka vastuargumente.

Ühest küljest võib lahutamise korral ohtu sattuda Eesti Energia laenuvõimekus ja finantsstabiilsus ning Enefit Connect jätkusuutlik areng. Teisalt aga, aitaks see maandada juba praegu suurfirmade vahel valitsevaid erimeelsusi ning välistaks tulevikus üleskerkivaid omavahelisi huvide konflikte.

Olude sunnil lõppesid seekordsed vaidlused kahe riigiettevõtte lahutamisel punnseisuga. Peatselt ametist lahkuv valitsus otsustas ennast lahutamisega seonduvatest riskidest taandada ja jättis selle otsuse tegemise järgmisele koalitsioonile.

Enne aga kui langetatakse otsus kahe suure riigiettevõtte lahutamiseks, tuleb ära otsustada, mis saab taastuvenergia riigiabi toetustest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles