Aimar Altosaar Venemaa inforünnakuks tuleb valmistuda nagu maavärinaks (6)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Iturup on suurim Kuriilide saar, mida peavad nii Venemaa kui ka Jaapan endale kuuluvaks.
Iturup on suurim Kuriilide saar, mida peavad nii Venemaa kui ka Jaapan endale kuuluvaks. Foto: Yuri Smityuk

Meil on jaapanlastega nii mõndagi ühist. Nagu Eestil, ei ole ka Jaapanil kehtivat piirilepingut Venemaaga, sest see hiigelterritooriumiga riik okupeerib ebaseaduslikult mõlema teineteisest väga kaugel asuva riigi alasid, kirjutab ajakirjanik Aimar Altosaar.

Me võime aga jaapanlastelt õppida, kuidas elada pideva eksistentsiaalse ohu tingimustes. Jaapan asub saartel, kus maa mandrilaamade liikumise tõttu pidevalt väriseb. See põhjustab aeg-ajalt ränki purustusi ja inimohvreid. Töökad ja leidlikud jaapanlased on õppinud sajandite jooksul selle ohuga koos elama, nende ehitiste konstruktsioonid on paindlikud ega purune kergelt ning nad ise reageerivad kergematele ja isegi raskematele maavärinatele stoiliselt.

Nagu värisev maa jaapanlastel, paneb eestlaste närve pidevalt proovile Venemaa juhtide poliitika. Nagu võime Ukraina vastase agressioonisõja tõttu veenduda, peame venelaste sõjahüsteeriat võtma väga tõsiselt ning lugema hoolega kõiki märke, mis sellega kaasas käivad. Nagu jaapanlastel tuleb reageerida, kui linnud mäenõlvadel äkki vaikivad ja loomad imelikult käituma hakkavad, peame meie jälgima Venemaa poliitikute ja diplomaatide käike.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles