RAIN EPLER ⟩ Sõltumatute riikide liidus ei tohi Eesti häbeneda oma huvide eest seismist! (17)

Rain Epler
, endine keskkonnaminister (EKRE)
Copy
Rain Epler.
Rain Epler. Foto: Arvo Meeks

Eesti valijad pole andnud mandaati suurendamaks Euroopa Liidu pädevusi, on endine keskkonnaminister Rain Epler veendunud.

Eesti astus 2004. aastal Euroopa Liidu liikmeks teadmises, et tegu on sõltumatute riikide ühendusega, mis loodud peamiselt selleks, et Euroopas saaksid inimesed ja kaubad ning teenused vabalt liikuda ning seeläbi kasvaks majanduslik heaolu kõigis liidu riikides ja Euroopa tervikuna oleks maailmas konkurentsivõimeline. Kuigi pikema aja jooksul on olnud näha teatud ringkondade soovi liikuda samm-sammult föderatsiooni suunas ning tsentraliseerida otsuste tegemine, sai selline tendents õige hoo ELi ühise kliimapoliitika toel ja varjus.

Minu teada ei ole ühegi ELi liikmesriigi valijad andnud mandaati selleks, et riigile olulistes valdkondades (näiteks loodusvarade kasutamine, maksuküsimused jm.) võiks riigi enda seadusandliku ja täidesaatva võimu asemel teha otsuseid Euroopa Liidu juhtorganid. Ometi liigub meie elu ja tegevust reguleerivate otsuste tegemisel «jäme ots» aina enam Euroopa Liidu institutsioonide kätte. See protsess tuleb peatada ning astuda õige mitu sammu tagasi ja võtta Eesti riigile oluliste küsimuste üle läbirääkimine taas meie valitsuse ja otsustamine riigikogu kätte.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles