TIIT TAMMARU Kas elu peaks keerlema kodu ümber? (6)

Tiit Tammaru
, linna- ja rahvastikugeograafia professor, Tartu Ülikool
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik, geograaf Tiit Tammaru.
Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik, geograaf Tiit Tammaru. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Linnaplaneerimisel ei saa eeldada, et inimesed valivad ilmtingimata oma eluasemel töökoha lähedale, kirjutab akadeemik, Tartu ülikooli linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru.

2020. aastal valis Postimees Pariisi linnapea Anne Hidalgo aasta rohepöörde pioneeriks. Linnapea haaras kinni Sorbonne`i ülikooli professori Carlos Moreno 2016. aastal tehtud ettepanekust planeerida linnu nii, et kõik igapäevaeluks vajalikud tegevused paiknevad 15 minuti rattasõidu või jalakäigu (aktiivne liikumine) kaugusel kodust. Kui koroonakriisi puhkedes inimeste liikumisvabadust oluliselt piirati, võitis selline linnaplaneerimine tähelepanu linnades üle maailma, leides tee ka Tallinna arengustrateegiasse aastani 2025.

15 minuti linna idee on lihtne ja arusaadav. Võimalus jala või rattaga kiirelt, mugavalt ja ohutult kodulähedasse kooli, tööle, poodi, kohvikusse või trenni jõuda muudaks kahtlemata radikaalselt inimeste liikumist ja aitaks kaasa rohepöörde eesmärkide saavutamisele. Sellise linnaplaneerimise tulemuseks peaks Carlos Moreno arvates olema teenuste senisest võrdsem kättesaadavus kõigile. Teatud põhiteenuste kodulähedus seob ka ühes asumis elavad inimesed hästi toimivaks kogukonnaks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles