Lauri Paeveer ⟩ Maksusüsteemi eesmärk pole lihtsus, vaid õiglus (11)

Lauri Paeveer
, SDE aseesimees
Copy
Lauri Paeveer.
Lauri Paeveer. Foto: Tairo Lutter

Elame Eestis endiselt soovunelmas, kus kinnitame endile, et meie konkurentsieelis on lihtne ja ühetaoline maksusüsteem. Reaalsus on sellest kaugel. Meie maksusüsteem pole ühetaoline, ammugi lihtne. Tänaseks on selline lähenemine nii moraalsest kui ka sisulisest aspektist aegunud ning praegusel kujul ei teeni see maksusüsteem kellegi huve – ei tööandja, töötaja ega isegi mitte riigi, kirjutab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees ja ettevõtja Lauri Paeveer.

Räägime esmalt maksuküürust, mille arvutuskäik on keeruline isegi raamatupidajatele, tavainimesest rääkimata. Jah, loogika on mõistetav, aga arvutuskäiku ei suuda peast keegi rehkendada. Lisame siia veel eriskummalise dividendide maksustamise poliitika, kus teatud osa väljamakstavast ärikasumist maksustatakse 14 protsenti ja teatud osa 20 protsenti. Ülimalt segane süsteem nii rehkenduse kui ka sisulise eesmärgi mõttes.

Mööname, et toona oli noorel demokraatlikul riigil mõistlik teha üheselt mõistetav ja selge maksusüsteem – kasvõi seetõttu, et meelitada siia välisinvesteeringuid, või seepärast, et abimees arvuti ei olnud igapäevane teekaaslane. Täna toimetame aga uues reaalsuses, mis võimaldab meil teha vajalikke ja õiglasemaid muutusi.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles