KAJA KALLAS Eesti annab Ukrainale seni suurima koguse sõjalist abi

Kaja Kallas
, peaminister, Reformierakond
Copy

Otsustasime just valitsuses, et anname kaudtule- ja tankitõrjerelvi ning laskemoona, kirjutab peaminister Kaja Kallas (Ref).

Otsustasime just valitsuses, et Eesti annab Ukrainale seni suurima koguse sõjalist abi – kaudtule- ja tankitõrjerelvi ning laskemoona.

Eestlased teavad oma valusast ajaloost, mis juhtub, kui kurjus võidab ja suur riik neelab väikesed. Kui langeb Ukraina, on ohus vabadus ka mujal maailmas. Aidates Ukrainal kaitsta oma iseseisvust, kaitseme kõikide riikide, ka Eesti õigust vabadusele ja demokraatiale.

Seega on möödapääsmatult vajalik jätkata Ukrainale sõjalise abi andmist. Tänase valitsuse otsusega saadame Ukrainale relvastust, mida nad praegu kõige enam vajavad. Ukraina on seda abi ise Eestilt palunud, vajadust just selle konkreetse relvastus järgi rõhutas viimati ka president Volodõmõr Zelenskõi meie hiljutisel Ühendekspeditsiooniväe JEF liidrite kohtumisel Riias. Valitsuse tänase otsusega saadame Ukrainale sõjalist abi juurde kokku 113 miljoni euro väärtuses, Eesti sõjaline abi Ukrainale suureneb sellega 370 miljoni euroni.

Ukrainlased on olnud väga kiired õppijad uute relvasüsteemide käiku laskmises. Ukraina riik ja rahvas on suutnud meie senist sõjalist abi väga oskuslikult kasutada.

Me kõik soovime sõja lõppemist, aga Venemaa on saatnud selge signaali, et plaanib oma vallutussõda jätkata. Seetõttu peab vaba maailm jätkama Ukrainale relvaabi andmist ning tegema seda senisest veel kiiremini ja palju suuremas ulatuses.

Kõigil riikidel tuleb läbi vaadata oma varud ning seista selle eest, et tööstused suudaksid toota rohkem ja kiiremini. Venemaa sõjal Ukraina vastu on hind – hind, mida meie maksame eurodes, ukrainlased aga oma eludega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles