JAREK KURNITSKI ⟩ Energia- ja elamumajandus peab olema taskukohane (5)

Jarek Kurnitski
, akadeemik
Copy
TTÜ professor ja akadeemik Jarek Kurnitski.
TTÜ professor ja akadeemik Jarek Kurnitski. Foto: Eero Vabamägi

Sõltumata sellest, kas näha rohepöördes võimalust või kohustust, vajame tegevuskava taskukohaste energiakuludeni jõudmiseks. Et olukord muutuks jätkusuutlikuks, peavad lahendused aitama nii inimesi kui ettevõtteid, samuti vähendama kasvuhoonegaaside heidet, kirjutab akadeemik ja TTÜ hoonete energiatõhususe ja sisekliima professor Jarek Kurnitski.

Energiakriis ja sõda on toonud energiamajanduse tegevused kõrgendatud tähelepanu alla, on vaja otsustavaid tegusid, kuid samas ka pikka plaani, et suured investeeringud oleksid ratsionaalsed ja kulutõhusad. Praegu valitseb nii asjatundjate kui mitteasjatundjate hulgas harvaesinev konsensus, et energia hinnad püsivad veel tükk aega kõrgel tasemel. Seega energia-, elamu- ja rohemajanduse teemad – lõpuks on see kõik üks tervik – peaksid olema ka valimistel üks peateema, et kaua otsitud nn pikk plaan koos selgete juhtmõtetega üles leida.

Ülesanne, mida tuleb lahendada, koosneb laias laastus rahast, kasvuhoonegaaside (KHG) heitest ja energiast. Ministeeriumid lõid eelmise aasta numbrid kokku, ainuüksi elektri eest maksid kodu- ja äritarbijad üle 800 miljoni euro rohkem kui üle-eelmisel aastal ning kõikide energiakandjate leevenduseks maksis riik erinevaid toetusi 200 miljonit. Sellised summad näitavad suurt potentsiaali tuleviku investeeringute jaoks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles