Raamatus kindral Laidoneri vangipõlvest jääb palju otsi lahti (3)

Copy
Vladimir Pooli raamatust leiab 1952. aasta foto Johan Laidonerist, kes veeti Moskva Butõõrka vanglasse. Kuue-seitsmetunnised ülekuulamised ja piinamine murdsid lõpuks kindrali tahte ning ta võttis omaks Nõukogude Liiduga sõlmitud vastastikuse abistamise lepingu rikkumise. Karistuseks määrata talle ja abikaasa Mariale 25 aastat vanglat. Puruhaige Johan Laidoner suri aasta hiljem.
Vladimir Pooli raamatust leiab 1952. aasta foto Johan Laidonerist, kes veeti Moskva Butõõrka vanglasse. Kuue-seitsmetunnised ülekuulamised ja piinamine murdsid lõpuks kindrali tahte ning ta võttis omaks Nõukogude Liiduga sõlmitud vastastikuse abistamise lepingu rikkumise. Karistuseks määrata talle ja abikaasa Mariale 25 aastat vanglat. Puruhaige Johan Laidoner suri aasta hiljem. Foto: Repro

Nõukogude Liidu riikliku julgeolekukomitee (KGB) Eesti NSV haru aseesimehe Vladimir Pooli aasta lõpus ilmunud raamat «Johan Laidoner. Hävitatud elu» kajastab kindral Laidoneri ja tema abikaasa Maria elu lõppu alates 1940. aastast. Kuigi vormilt dokumentide kogumik, meenutab see pigem dokumentaaljutustust, sest puudub korralik ülevaade allikatest. Samuti pole autor allikaid, põhiliselt endise NSVL Siseasjade Rahvakomissariaadi (NKVD) arhiivimaterjale, eelkõige ülekuulamisprotokolle kriitiliselt hinnanud.

Autor oleks võinud oma töökogemusest pikemalt selgitada tollaseid töömeetodeid: mida kujutasid endast kuue-seitsmetunnised ülekuulamised ja kuidas protokolle tegelikult koostati. Lugeja ei saa infot, kas autoril olid nende protokollide originaalid kserokoopiatena või on tegemist väljavõtete või ümbertrükiga ning kus need materjalid praegu asuvad – kas kõik on autori käes.

Kirjadega on asi selge, sest raamatusse on lisatud nende koopiaid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles