EDWARD LUCAS ⟩ Kasahstan on Kremli talla alt välja libisemas (1)

Edward Lucas
, kolumnist
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Oligarhiline režiim väriseb, kui tänavameeleavaldused levima hakkavad, ja surub need siis Moskva toetusel jõuliselt maha. Oleme seda stsenaariumi varemgi näinud: pärast võltsitud valimisi Valgevenes 2020. aastal ja Viktor Janukovõtši korrumpeerunud ja reeturliku võimu vastu puhkenud Maidani ülestõusu ajal Kiievis 2014. aastal, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

Kuid kõige viimane versioon oli aasta tagasi Kasahstanis. Meeleavaldused algasid 2. jaanuaril 2022 Manggõstau oblastis ja levisid kiiresti Kesk-Aasia riigi kõigisse suurlinnadesse. Esialgne põhjus oli kütusehindade tõus. Kuid protestid said toitu aastakümneid kestnud rahulolematusest, mis ühendasid demokraatiameelseid ja korruptsioonivastaseid aktiviste, naftakeemiatööstuse ametiühingutegelasi ning inimesi, keda ajasid vihale vaesus ja viletsad avalikud teenused. See ei olnud päris «värviline revolutsioon», nagu on nähtud mujal Nõukogude impeeriumis: see oli laiem, sügavam ja vähem fookustatud, toetudes riigi hästitoimivale kodanikuühiskonnale, mis tegutseb suures osas väljaspool ametlikku poliitilist süsteemi. Ühtset juhti polnud.

Protestid olid tohutu šokk Kasahstani tardunud poliitilisele süsteemile, mis on kolm aastakümmet rõhutanud vajadust stabiilsuse järele, mida on peetud majanduskasvu aluseks. Vaieldamatuid saavutusi sellel rindel õõnestavad repressioonid ja ebavõrdsus, kusjuures lõviosa riigi võimust ja rikkustest kuulub endise president Nursultan Nazarbajevi perekonnale. «Shal, ket!» (Vanamees, hakka astuma!) oli meeleavaldajate keskne nõudmine. Nad soovisid, et pärast 1991. aastat kehtinud korra arhitekt, kes 2019. aastal nominaalselt tagasi astus, avalikust elust täielikult taanduks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles