Kalev Stoicescu Venemaa piirideta tuumariik ohustab maailma

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur (Eesti 200)
Copy
Kalev Stoicescu
Kalev Stoicescu Foto: Madis Veltman

Maailma konflikti- ja kriisipiirkondades tegutseb 1971. aastal asutatud humanitaarabiorganisatsioon Piirideta Arstid. Kunagi panin naljaga pooleks, kuigi asi on naljast kaugel, Venemaa õhuväele nimeks Piirideta Lendurid – teiste riikide, sealhulgas Eesti õhuruumi tiheda ja ilmselgelt tahtliku rikkumise tõttu, kirjutab RKK teadur Kalev Stoicescu (Eesti 200).

Nüüd selgub, et koguni Venemaa Föderatsioon kui ÜRO Julgeolekunõukogu alaline liige ja tuumariik on suures osas piirideta. Või topelt piiridega, millest üks on kindel ja teine liikuv. Kuidas võtta. 

Ukraina ja Venemaa Kertši väinas asunud merepiir kadus faktiliselt Krimmi ebaseadusliku okupeerimise ja annekteerimise järel märtsis 2014. Kertši väin läks Venemaa kontrolli alla ning Putin käskis selle kohale ehitada maantee- ja raudteesillad. Faktiline piir muutus ka Aasovi merel, mida Venemaa asus kontrollima suuremas osas, nagu ka Krimmiga piirnevaid Musta mere alasid. Venemaa tekitas uue maismaapiiri tunnustamata jupi Krimmi poolsaare põhjaosas Perekopi maakitsusel. Venemaal trükiti usinalt uued maakaardid, millel Krimm on kujutatud Venemaa osana. 

Tagasi üles