Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MART KULDKEPP Lääne relvatarned ja Vene kahuriliha Ukrainas (1)

USA relvaabi laadimine lennukisse C-17 Globemaster III .
USA relvaabi laadimine lennukisse C-17 Globemaster III . Foto: Staff Sgt. Marco Gomez

Võib arvata, et Venemaa sõda Ukraina vastu on taas jõudmas teatavasse murdehetke. Muuhulgas näitab seda Vladimir Putini propagandistlik «vaherahudeklaratsioon» õigeusu jõulude ajal ning läbirääkimisi nõudvate ja eskalatsiooni eest hoiatavate rahutuvide uus pealetung meedias ja sotsiaalmeedias, mis varemgi on olnud märk sellest, et vastasel on jõud ja ideed otsa saamas, kirjutab kolumnist Mart Kuldkepp.

Tegelikult pole mingiks lepituspoliitikaks aga seegi kord tõsiseltvõetavat alust ning Venemaa sõjasihid on jätkuvalt sama kompromissitud kui varem. Teadmine kaotusseisust pole Kremlisse kohale jõudnud ja võib-olla ei jõua sinna niipea.

Samas tundub tõenäoline, et sõja n-ö terroristlik faas, mida iseloomustasid pidevad tiibraketi- ja droonirünnakud Ukraina energiataristu vastu, on läbi saamas. Esiteks on Ukraina õhutõrjevõimekus praeguseks juba päris efektiivne, teiseks on Venemaa raketivarud siiski piiratud ning kolmandaks on selge, et tulemused on jäänud kesiseks. Uut põgenikelainet Euroopasse tekitada pole õnnestunud, ukrainlaste moraal on jätkuvalt kõrge ning lääneriikide toetus Ukrainale on Venemaa käitumise tagajärjel ainult suurenenud.

Tagasi üles