Kadri Hurt Läbilõigatud nabanöör reinkarneerub lapse eesnimes (5)

Kadri Hurt
, Tekstikorraldaja OÜ juhatuse liige
Copy
Lapsevanemad kehtestavad lapse perspektiivi ka oma eesnimevalikuga.
Lapsevanemad kehtestavad lapse perspektiivi ka oma eesnimevalikuga. Foto: Shutterstock

Eestlastel on elutarku vanasõnu: kuida mies, ninda nimi või kuidas nimi, nõnda vili või kelle laps, selle nimi. Ja Eesti eesnimed kipuvad olema kompensatoorsed ajastu või paiga märgid. Igal juhul on eesnimed osa inimeste keeletajust ja kultuuri hetkeseisust ning alati intrigeeriv analüüsimaterjal. Ka juhul, kui oleme terve elu elanud ebameeldivustundega omaenese ebaromantilise ja vanamoodsa eesnime suhtes, siis nimi, mille oleme andnud oma lapsele, on meie jaoks tähtsaim ja ilusaim sõna, kirjutab Tekstikorraldaja OÜ juhatuse liige Kadri Hurt.

On heauskne eeldus, et iga vanem tahab oma lapsele parimat ning et see on ka nimepaneku otsene alus. Eesnimi peab tooma lapsele õnne ja edu. Ja ei tohi olla põhjuseks, et koolis narrima hakatakse, kuna negatiivseid asju, mis last mõjutavad, on maailmas selletagi palju.

Inimese eneseteadvus ning nime kaudu saadud tulevikuväljavaade on kinni meie (esi)vanemates – läbilõigatud nabanöör reinkarneerub lapse eesnimes. Lapse eesnimi peegeldab tema vanemate mälu ja kogemusi, salamõtteid ja -tundmusi, moodi ja keelekasutust, totaalset mõtlematust või oskust olla strateeg.

Tagasi üles