Jüri Kotšinev ⟩ Peagi suudavad Venemaal vastu pidada vaid karud ja marurahvuslased (1)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Plakat Putini ja karuga, taustal Vene rahvuslased, Peterburis 2. mail, 2015.
Plakat Putini ja karuga, taustal Vene rahvuslased, Peterburis 2. mail, 2015. Foto: OLGA MALTSEVA/AFP

Vaatamata Venemaa sõjapidamisele minevate ressursside näilisele lõpmatusele paistab, et Kremlil hakkab finantsiline võhm siiski aeglaselt, aga kindlalt välja minema, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

USA majandusväljaande Bloomberg News korrespondentide analüüs räägib sellest, et Venemaa kavandab lähitulevikus eelarvekärpeid valdkondades, mis ei puuduta riigi kaitsekulutusi. Venemaa peaminister Mihhail Mišustin jagas riigiametnikele eelmise aasta detsembris laiali direktiivid ja instruktsioonid, millest selgub, et riiklike söe- ja väetisetööstuse ettevõtete kasumist kogub riik kokku suured dividendid riigieelarvesse. 175 miljardit rubla on nähtud ette saja tuhande inimese ümberasustamiseks Hersonist Venemaale. Sellega on Venemaa tunnistanud nimetatud linna uuesti vallutamise võimatust. Peaminister teatas, et riigiettevõtetelt kogutud raha läheb täismahulise sõja pidamiseks Ukrainaga. Riiklikelt söe ja väetise tootmisega seotud ettevõtetelt kogutakse riigikassase kuni 50 protsenti nende puhaskasumist.

Venemaa infoallikad on vahendanud informatsiooni sellest, et viimase 20 aasta jooksul on riigieelarvest eraldatud Venemaa laevastiku arendamiseks 4,5 miljardit rubla. Ehitada on suudetud viimase 16 aasta jooksul vaid 33 uut sõjalaeva. See fakt räägib tohutust korruptsioonist ja vargustest vastavate militaarametkondade ametnike poolt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles