JUHTKIRI ⟩ Ukraina tugisammas (6)

Postimees
Copy
Postimehe aasta inimese väljakuulutamine. Fotol on Johanna-Maria Lehtme. 
Postimehe aasta inimese väljakuulutamine. Fotol on Johanna-Maria Lehtme. Foto: Eero Vabamägi
  • Postimehe aasta inimese tiitli pälvis Johanna-Maria Lehtme.
  • Kolmandat korda järjest langes valik kellelegi, kes tegeleb kriiside lahendamisega.
  • Lehtme pealehakkamine, sihikindlus ja püsivus väärib meile kõigile eeskujuks seadmist.

Kahekümne kuuenda Postimehe aasta inimese tiitli pälvis Johanna-Maria Lehtme, kes suutis mõne päevaga pärast Venemaa sissetungi algust Ukrainasse käima lükata MTÜ Slava Ukraini. Mittetulundusühing on vähem kui aastaga suutnud Ukrainasse viia nii kiirabiautosid, meditsiinitarvikuid, droone, sõjaväevorme, humanitaarabi kui ka kõike muud.

Aasta inimese tiitlit väärivad küll kõik Eesti inimesed, kes Ukrainat aidanud –​ Lehtme ei saaks seda abi Ukrainasse viia, kui ei oleks häid inimesi, kes on kümne kuuga annetanud mittetulundusühingule kokku 6,5 miljonit eurot. Aga tema on andnud sellele aitamisele vormi ja näo. Veel aasta tagasi polnud Slava Ukrainit olemas, aga praegu usaldavad seda sajad tuhanded Eesti inimesed.

Postimees valib aasta inimese, kelle tegevus on märgiline, tähtis ja ka Eesti jaoks oluline. Juba kolmandat korda järjest langes valik kellelegi, kes tegeleb kriiside lahendamisega. Kriisiaeg toob alati esile inimesi, kellel on erakordsed oskused leida originaalseid lahendusi ja kinkida inimestele lootust. Lehtme on inimene, kellele Ukraina on olnud kõik need kuud olulisem kui ta ise ja tema enda heaolu, kelle jaoks möödunud aastal sai pingetaluvus uued piirid. See ennastsalgavus on talle toonud juba nii aasta kodaniku kui ka aasta eurooplase tiitli.

Johanna-Maria Lehtme on andnud Ukraina aitamisele vormi ja näo. Veel aasta tagasi polnud Slava Ukrainit olemas, aga praegu usaldavad seda sajad tuhanded Eesti inimesed.

Seda abi saavad need, kes seda kõige enam vajavad, olgu need siis sõdurid eesliinil või emad väikelastega, kes on sõja tõttu külmas ja näljas. Postimehel on olnud au olla Lehtmega koos kahes aktsioonis. Üks kandis nime «1000 kangelast lumes», kus kogusime koos 2000 võitlejale raha uute, tänapäevaste talvevormide õmblemiseks. Praeguseks on nad need juba kätte saanud. Teine aktsioon, «Lootuse jõulud» veel käib ja see annab 100 000 ukrainlasele lootust ja soojust. Praeguseks on koos üle 17 000 abipaki.

Slava Ukraini viib abivajajateni nii suuri kui ka väikseid asju, žguttidest toiduni, sest need kõik on olulised. Kui üks võitleja rääkis, kuidas ta tahaks mere äärde minna, kus ta kunagi koos perekonnaga käis, siis ostis ühing kaasaskantava kõlari ja pani sinna juurde USB-pulgale merekohina ning leidis küünla, mis lõhnas mere järele. Mittetulundusühingu meeskond pani raha kokku ja ostis ühele üksusele staapi lauajalgpalli, et nad saaksid end korrakski sõjakoledustest välja lülitada.

Lehtme pealehakkamine, sihikindlus ja püsivus väärib meile kõigile eeskujuks seadmist. Aga loomulikult vajab ta seejuures meie kõigi abi. Seda, et meie ühiskond toetaks teda nii jõu kui ka nõu ja muidugi rahaga. Me ei tohi unustada, et Ukraina saatus on meie kõigi jaoks oluline.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles