Garri Raagmaa ⟩ Pöördelistel aegadel tuleb majandust riiklikult suunata (3)

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Garri Raagmaa
Garri Raagmaa Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Mees paadist kiikriga sõitis sisse sellele, kelle jaoks vähem on rohkem. Ehk siis kolumnist Rainer Kattel hoiatas, et kui majanduspoliitikat ei muudeta, siis kaldub meie tööstus paratamatult kraavi ja riigi jõuline sekkumine ettevõtluse arendamisel, et vältida paremäärmuslaste võimuvõtmist, on paratamatu. Tarmo Pikner aga arvab, et me oleme juba niigi vasakul. Et pöörame liiga palju ja liiga roheliselt, kirjutab kolumnist Garri Raagmaa.

Esiteks tuleb eristada majandusteaduslikku vasakpoolsust, mis rõhutab riigi suuremat rolli majanduse juhtimisel, ja kommunistlikku ideoloogiat, mis oli vaid kattevari totalitarismile ja riigiorjusele. Kommunistlikud režiimid on järjepanu vaesunud. Alles on veel Põhja-Korea, Kuuba ja Vietnam, millest viimased on hakanud turumajandusele ust paotama. Legendaarne majandusgeograafia õppejõud Uudo Pragi tavatses ikka mainida, et ka stagneeruv Nõukogude Liit praktiseeris teatud äraspidist kapitalismi. Kaubalis-rahalised suhted on toiminud tuhandeid aastaid ja üksikisikut motiveeriv isiklik kasu on majanduse toimimisel hädavajalik.

Teisalt ei ole olemas ka ühtegi ainult turuideoloogial põhinevat riiki. Isegi vabaturumajanduse ikoon USA käivitas Roosevelti eestvedamisel Suure kriisi ravimiseks Uue kursi, millega planeeriti terveid jõeorge, kuhu ehitati elektrijaamad ja tehased. USA osariikidel on tänini maksusoodustused ja tugimeetmed, et saada investeeringud ja töökohti. Margaret Thatcher pakkus Jaapani ja Saksa firmadele suuri soodustusi, et need oma tehased tööpuuduses vaevlevale saarele tooks. Rääkimata siis Prantsusmaast või Jaapanist, Lõuna-Koreast jt Aasia tiigermajandustest, mis praktiseerivad turumajandusliku arendusriigi mudelit ja sekkuvad jõuliselt väärtusahelate ülesehitamisse. Sealjuures jagavad Aasia maad märksa vähem kõiksugu sotsiaaltoetusi kui rikas ehk siis ka sotsialistlikum Euroopa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles