Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Erkki Koort Mida see direktiiv tegelikult muudab? (5)

Copy
23.02.2021, Tallinn. Postimehe otsesaates Erkki Koort.

Postimees FOTO: Remo Tõnismäe
23.02.2021, Tallinn. Postimehe otsesaates Erkki Koort. Postimees FOTO: Remo Tõnismäe Foto: Remo Tõnismäe

Kahe kuu pärast on valimised ning president kutsus olema nõudlik. Olgem siis nõudlikud oma esindajate vastu ning nõudkem, et ka riigikogu liikmed oleksid nõudlikud meid esindades. Miks on see oluline? Sest näib, et vähemasti osa liikmeid käib parlamendis vaid formaalselt, kirjutab Erkki Koort.

Eelmisse aastasse jääb mitu juhtumit, kus riigikogu liikmed «avastasid», et Euroopas kokkulepitu muudab päriselt elu Eestis. Ajakirjanduses ilmunud sõnavõttudes nõuti Eestile mõistlikumaid tingimusi ja selliste regulatsioonide ära jätmist. Ametnikud laiutasid käsi, öeldes, et põhimõtetes on kokku lepitud ja asjad otsustatud ning muutused saavad olla vaid marginaalsed.

Nii poliitikutel kui ka ametnikel on õigus. Kliimaeesmärgid, kütuse kallinemine ning rohkemate nõuete laienemine väikestele katlamajadele oli kohati ebamõistlik, aga rong oli juba läinud. Üldiselt lepitakse Eesti seisukohad ELis kokku parlamendi Euroopa Liidu asjade komisjonis, kus ministrid ja tippametnikud seisukohti tutvustavad. Tihti ei küsita seal midagi, kui pole just päevapoliitilist katkumist. Osalt on see mõistetav, sest teemad on keerulised ja eeldaksid eeltööd materjalidega, mis käib paljudele üle jõu. 

Tagasi üles