Andrei Kuzitškin ⟩ Kui Putin kaob, suureneb rahu tõenäosus Ukrainas hüppeliselt (4)

Andrei Kuzitškin
Copy
Andrei Kuzitškin
Andrei Kuzitškin Foto: Konstantin Sednev

Ainult möödunud aasta õppetundidest õppides saab lääs selgemalt ja kaalutletumalt oma tulevikku planeerida, kirjutab kolumnist Andrei Kuzitškin.

Pöörane aasta 2022, millest on saanud katastroof kogu inimkonnale, on lennanud vapustavalt kiiresti. Kuid mitte kõik pole mõistnud selle kuristiku sügavust, millesse varises meie maailm. Näiteks arvab enamik Aafrika ja Aasia riike endiselt, et Venemaa ja Ukraina konflikt on olemuselt lokaalne ega puuduta nende kontinentide elanikkonda. Isegi Eestis, eriti kohalike venelaste seas, levib arvamus, et «sõda Ukrainas – see pole meie sõda!». Võta näpust! Meie! Ja väljavaated, et kohalikud lahingud kasvavad üle kõikehõlmavaks tuumakonfliktiks, jäävad alles ja muutuvad veelgi ilmsemaks.

Mis on 2022. aasta peamine tulemus rahvusvahelises poliitikas, Eestis ja minu isiklikus elus: see on sõda, sõda ja veel kord – Ukraina sõda. Aga Ukraina sõja peamine põhjus on lääne demokraatia ja lääneliku julgeolekumudeli nõrkus. Milliseid õppetunde on siis möödunud aasta meile andnud?

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles