Kristiina Ehin President ütles välja meie jaoks tähtsaima (11)

Kristiina Ehin
Copy
Enamik Kristiina Ehini tekste kannab eneses möödavaatamatut monumentaalsuse pretensiooni, autori katset täita jõudumööda rahva (ning ühtlasi ka rahvuse) südametunnistuse, mälu ja aju tänamatut rolli.
Enamik Kristiina Ehini tekste kannab eneses möödavaatamatut monumentaalsuse pretensiooni, autori katset täita jõudumööda rahva (ning ühtlasi ka rahvuse) südametunnistuse, mälu ja aju tänamatut rolli. Foto: Maria Kilk

Presidendi kõne sõnastas kõige olulisema: meie ühise eesmärgi. Me ei tohi leppida poolikute lahendustega, vaid peame kogu jõuga kaasa aitama, et Ukraina ühemõtteliselt selle sõja võidaks.

Kurjus on ennast 2022. aastal selgelt näidanud. See on suur ja meile lähedal. See pole abstraktne miski, vaid sellel on meie ajaloos liigagi tuttav nimi ja tülgastav nägu. Silmade kinni pigistamine ei aita meid karvavõrdki. Mõtlesin presidendi kõnet lugedes taaskord, et meil tuleb olla rohkem kui kunagi varem homo sapiensi ehk mõtleva inimese nime väärt, kuid meil tuleb olla ka homo sensibilis - tundev, hooliv, kaastundlik inimene. Nõudlikkus enda vastu tähendabki seda inimeseks olemise suurt õnnistust ja taaka endaga kanda.

Kõik ei mahu ühte kõnesse. 2022. aasta on naiste pilgu läbi vaadates olnud hundiseaduste aasta. Mõni riik keelustab abordi e. naise õiguse oma keha üle otsustada, teine piirab naiste hariduse, kolmas vägistab ja alandab nagu jaksab. Meie Kihnu Virve pärast surma suureks saanud loosung «Vitt peab vaba olema» on tänapäeva maailmas saanud uutmoodi sisu. Praegust presidenti seda tsiteerimas ette ei kujuta, kuid usun, et ta ei vaidleks vastu: endast lugupidavad naised ja suure südamega mehed – hoidkem kokku kokku ja seiskem üheskoos vägivalla vastu nii sõna kui teoga ja kui vaja siis nii nagu seisti aprillis mustade peakottidega poolpaljalt ja veriselt Vene saatkonna ees.

Kuulan sel aastal ilutulestikukärgatusi teise kõrvaga. Pärisraketid? Rünnak kodumaa vastu? Iga kärgatuse ajal tahaks ukrainlannast naabrinaist kallistada ja ta kõrvad sulgeda. Ma loodan, et rohkemad inimesed kui kunagi varem kuulasid sel aastal presidendi kõnet ja ei läinud niisama tulistamislustist välja paugutama.

President osutas õigesti, et valimistel oma häält andes ei tohi otsustada inertsist, vaid peame kõik kümme korda kaaluma, et teeksime targa valiku kogu riigi ja rahva hüvanguks. Ärgem leppigem lihtsate loosungite ja üürikest heaolu pilduvate lubadustega. Ajad on tormised, kuid mul on hea meel, et Eestil on tark ja hooliv president, kes ütleb välja meie kõige tähtsama sihi ning annab lootust, et raskused on ajutised.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles