Keskpangad kujundavad rahapoliitikat, vaadates tahavaatepeeglisse. See on asjaolu, miks prognoosid oluliste muutuste tulekul niivõrd palju viltu lähevad, kirjutab INVL Eesti investeerimisstrateeg Rait Kondor.

Kuulates Ameerika Ühendriigi keskpanga Föderaalreservi (Fed) ja Euroopa Keskpanga (EKP) juhte näib, et kõrge inflatsioon jääb veel pikaks ajaks püsima. See on suur erinevus 2021. aasta alguses kuulduga, millal USA keskpanga juht Jerome Powell ütles, et kõrge inflatsioon on koheselt mööduv. Kaupade ja energiakandjate hinnad on viimastel kuudel juba allapoole tulnud ning USA kinnisvaraturu jahtumise tingimustes võib inflatsioon jõuda riigis keskpanga poolt soovitud taseme juurde juba 2023. aasta keskpaigas.

Fed ja EKP tõstsid kõrge inflatsiooniga võitlemiseks intresse detsembri keskel oodatult 0,5 protsendipunkti võrra. Kui intresside tõstmine ei olnud iseenesest üllatuslik, siis mõnevõrra üllatuslik oli keskpanga juhtide toon, et intresside tõstmisega plaanitakse veel pikalt jätkata, ja seda rõhutas eriti EKP juht Christine Lagarde.

Turuosalised olid oodanud, et seoses inflatsiooninäitajate allatulekuga läheb ka keskpangajuhtide retoorika edasiste intressitõusude osas pehmemaks, aga toimus hoopis vastupidine – nii Fedi juht kui ka EKP juht ütlesid, et intresse plaanitakse tõsta ka edaspidi, sest võitlus inflatsiooniga pole kaugeltki veel lõppenud. Sellise seisukohaga võib keskpank 2023. aasta suvel leida ennast seisus, et kui 2021. aastal eksiti kõrge inflatsiooni ajutiseks kuulutamisega, siis nüüd eksitakse kõrge inflatsiooni pikaajalise kestvuse prognoosiga.

Kommentaarid (8)
Copy