Aimar Ventsel ⟩ Doždi kaitseks toodi hulk jaburaid argumente (7)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Etnoloog Aimar Ventsel.
Etnoloog Aimar Ventsel. Foto: Ken Murk

Telekanal Dožd on kindlasti tähtis infoallikas Venemaa inimestele, edastades adekvaatset infot maailmas juhtuva kohta. Ent ta pole ainukene. Samuti pole tal sellist mõju, et tema kadumisega tekiksid Venemaal mingid silmnähtavad meelsusnihked, kirjutab etnoloog ja kolumnist Aimar Ventsel. 

Venekeelses maailmas jätkub aktiivne ja kirglik arutelu Lätis suletud Venemaa eksiiltelekanali sulgemise üle. Kusjuures vähemalt 90 protsenti Vene opositsionääridest ja n-ö liberaalidest kritiseerivad Läti otsust. Huvitav on, et kristalliseerunud on teatud argumendid, mida ridamisi kasutatakse. Näiteks süüdistatakse Lätit ja teinekord ka tervet Euroopat russofoobias. Lõbus on see, et väljendit «russofoobia» kasutatakse siin selles tähenduses, nagu seda kasutab Kreml. Ehk russofoobia pole selles trakteeringus mitte vene keele, kultuuri või venelaste kartus, vaid kartus Venemaa ja tema poliitika ees. Teine argument Doždi kaitseks on see, et tema kinnipanekuga on venemaalased ära lõigatud adekvaatsest informatsioonist, eriti sellest, mis puudutab sõda Ukrainas. Seda viimast kasutavad ka Eesti «heade venelaste» sõbrad.

Nojah, inimesed, kes seda väidavad, ei tunne lihtsalt Venemaad ega ole kursis seal viimasel ajal toimuvaga. Kui algas sõda Ukrainaga, siis pandi Venemaal teatavasti kinni igasugune opositsiooniline meedia. Väga suur osa sellest kolis Riiga, kusjuures Läti enda kutsel. Ees ootas neid Meduza, kes oli Riiga kolinud mõned aastad tagasi. Nii on Riias veel kasvõi Novaja Gazeta, teine populaarne Venemaa eksiilväljaanne.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles