KOMMENTAAR ⟩ Uusaastaraketid Moskva aja järgi on agressiooni pooldav meelsusavaldus (11)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
Vedelevad ilutulestiku jäägid Tallinnas. Lasnamäe.
Vedelevad ilutulestiku jäägid Tallinnas. Lasnamäe. Foto: Mihkel Maripuu

See aastavahetus tuleb oluliselt teisiti kui kõik varasemad. Kui seni on võinud olla isegi tolerantne Kremli taktis uue aasta kärarikka tähistamise suhtes Eesti linnade magalarajoonides, siis sellel aastal ei ole see asi, mida vaikselt taluda.

Täna, kaks päeva enne aastalõppu, korraldas Venemaa järjekordse terroripommitamise Ukraina tsiviiltaristu vastu. Vähemalt 120 raketti tulistati välja, et jätta ukrainlased ilma vee ja kanalisatsioonita, külma ja pimedusse. Isegi I maailmasõjas anti pühade ajal lahingutega hõlpu, kuid 21. sajandi Venemaa on minetanud igasuguse inimlikkuse. Putini režiimi eesmärk on anda ukrainlastele võimalikult ränk moraalne hoop, põhjustades maksimaalseid kannatusi just aastavahetusel, kui inimesed on harjunud heitma pilku nii möödunule kui ka tulevikule.

See on hetk, kui tuleb olla solidaarne Ukrainaga ja tema kangelasliku rahvaga. Nii on tavalised toetusavaldused, nagu hoonete valgustamine Ukraina rahvusvärvides, igati vajalikud ja kohased ka uusaasta-ööl, kuid seda oleks siiski vähe ja selle mõju juba kulunud. Vaja on midagi palju tugevamat, midagi, mis paneks inimesed reaalselt tunnetama sõja jubedust, midagi mis paneks seda emotsionaalselt läbi elama ja kaasa tundma.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles