Eveliis Padar, Natalie Mets Emakakaelavähki saab vaktsineerimisega ära hoida

Copy
HPV tüüp 16 
HPV tüüp 16 Foto: Opabinia Regalis, Cc By-sa 4.0, Wikimedia Commons

Inimese papilloomviirus (HPV) põhjustab erinevaid vähke, mida saab vaktsineerimisega ennetada. Eestil tuleks võtta eeskujuks Soome ja võimaldada tasuta vaktsineerimist nii tüdrukutele kui ka poistele, kirjutavad sotsioloog Eveliis Padar (SDE) ja Tallinna ööelu nõunik Natalie Mets (SDE).

Eestis on suremus emakakaelavähki üks Euroopa suurimaid ning avalikkuses seostatakse seda ennekõike madala sõeluuringus käimise aktiivsusega. See on kindlasti õige ning kehtib Eestis ka teiste vähkide kohta, kuid just emakakaelavähi puhul on lisaks sõeluuringule teisi väga olulisi ja tõhusaid ennetusmeetmeid, mis kindla peale aitaks vähki haigestunute arvu vähendada. Üks neist on HPV-vaktsiin. Alates 2018. aastast vaktsineeritakse Eestis 12–14-aastasi naissoost inimesi tasuta.

Lisaks vabatahtlikule tasuta vaktsineerimisele on võimalik end muidugi vaktsineerida umbes 150 euro eest ka kõikidel teistel. Pikaajalised uuringud on kinnitanud, et HPV-vaktsiinid on igal juhul tõhusam viis oma tervist hoida kui vaktsineerimata jätmine.

Tagasi üles