JUHTKIRI ⟩ Presidendi hädapidur on meie kõigi huvides (29)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Foto: Urmas Nemvalts
  • Alar Karis ei läinud vastamisi mitte ainult koalitsiooni, vaid terve riigikoguga.
  • President teeb oma tööd, mis on talle põhiseadusega ette antud.
  • Parem siis juba riigikogus natuke veel aru pidada ja parandatud seadusega välja tulla.

Vabariigi presidendi Alar Karise otsusest jätta välja kuulutamata perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seadus ei maksa otsida niivõrd poliitikat, kuivõrd muret meie õigusloome pärast. President ei sea kuidagi kahtluse alla lastega perede toetamise vajalikkust.

Oma pressiteates viitab president tekkivale õigusselgusetusele ja olukorrale, kus lasterikaste perede toetused on indekseeritud, aga teiste omad mitte. «Tekib küsimus, millega on põhjendatud otsus jätta hindade tõusu riski vastu kaitseta kõik pered, kus on vähem kui kolm last, hoolimata sellest, milline on nende majanduslik olukord,» ütles president Karis.

Erakondade teravat reaktsiooni oli oodata. Kiitis ju tervelt 76 riigikogu liiget seaduseelnõu heaks ja vaid üks saadik oli vastu, mis näitab, et erakondadevaheline üksmeel enne valimisi laste suhtes on täiesti kindel. Keegi ei taha laste arvelt poliitilisi punkte kaotada. Sestap võib öelda, et Karis ei läinud vastamisi mitte ainult koalitsiooni, vaid terve riigikoguga.

Iseasi, kas presidenti peab tema otsuse pärast materdama. Kui presidendi otsus oli kantud poliitikast, siis millisest poliitikast, kui perehüvituste seaduseelnõu poolt oli nii koalitsioon kui ka opositsioon? Enne valimisi on kired lõkkele löönud ja kõiges otsitakse mingit poliitilist nippi, millele tuleb kohe anda «väärikas» vastus.

Võtaks nüüd aja maha ja puhkaks jalga. President teeb oma tööd, mis on talle põhiseadusega ette nähtud.

Võtaks nüüd aja maha ja puhkaks jalga. President teeb oma tööd, mis on talle põhiseadusega ette nähtud. Võib arvestada, et erakonnad soovisid oma valijaid rõõmustada jõulude ajal perehüvituste seaduse vastuvõtmisega, sest on ju jõulud peamiselt perepüha ja sestap oleks perehüvitused üldise jõulumeeleoluga hästi sobinud.

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder võttiski ehk presidendi otsust kõige rahulikumalt, nentides, et Isamaa on valmis presidendi märkustega arvestama, ning avaldades lootust, et seadus ikkagi järgmisel nädalal vastu võetakse. Suviste valitsuskõneluste venides on arusaadav, et mingisuguste oluliste seaduste vastuvõtmine lükkub aasta lõppu, ent probleem on selles, et seadus peab hakkama kehtima järgmise aasta algusest. Võib ka eeldada, et mitmed pered on oma eelarves juba suuremate hüvitistega arvestanud.

Postimees on varem toetanud perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seadust. 20. mail kirjutasime, et «…tuleb kindlasti tunnustada raha juurdevoolu, sest laste kasvatamine pole lihtne ja eriti hinnatõusu tingimustes on lisaraha paljudele teretulnud lahendus».

Aga Postimees on alati toetanud ka õigusriigi põhimõtteid. Viimased ei lähe vastuollu perehüvitistega ja president ei võitle Eesti rahva püsimajäämise vastu. Logisev seadus oleks andnud tööd ja leiba advokaatidele ning huvigruppidele. Parem siis juba riigikogus natuke veel aru pidada ja seejärel parandatud seadusega välja tulla. Meie lapsed väärivad ju korralikke seadusi.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles