Priit Hõbemägi Maksumüüri taga ootab lugejat tehisintellekt (5)

Priit Hõbemägi
, Postimehe peatoimetaja
Copy
Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi.
Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi. Foto: Madis Veltman

Lõppev 2022. aasta on olnud ajakirjandusele nii Eestis kui kogu maailmas ühtaegu vaevarikas, arendav ning tulevikusuundi näitav. Kes oleks võinud arvata, et Eesti suurtes lehetoimetuses saavad mõned ajakirjanikud endale kiivri pähe, killuvesti selga ja «sõjakorrespondendi» tiitli CVsse? Või et tehisintellekt ehk AI hakkab veebis lugejatele ise soovitusi jagama? Et Eesti suured päevalehed lõpetavad esmaspäevase ilmumise? Aga nii see nüüd on, kirjutab Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi. 

Ka 2022. aastal juhtus nii, et maailmas sündivad hädad ja õnnetused panid lugejad ahnelt veebi- ja mobiilimeedia poole pöörduma. Aluse tegi juba ülemaailmne koroonapandeemia, mil kodudesse suletud inimesed hakkasid info hankimiseks massiliselt digimeediat kasutama. Pööre toimus küsimuses: kas maksta või mitte maksta digitellimuse eest? Digiväljaandeid loeti seni küll, aga lugemisõiguse eest maksta eriti ei tahetud. Mõned väljaanded otsustasid lugejatele vastutuleku korras oma sisu tasuta kättesaadavaks teha. Altruistlik soov infonäljaseid tasuta sisuga aidata tundus hea mõte. Ainult et ajakirjandus on alati ka ettevõtlus, mis peale ühiskonna teenimise peab ka majanduslikke eesmärke silmas pidama. Ja tasuta lugejatele ei saanud samal ajal maksumüüri kuvada, et siis digitellimust pakkuda.

Võitjaks osutusid need kirjastajad, kes inimeste järsult kasvanud infovajadust ära kasutades maksumüürist ei loobunud või seda isegi kõrgemaks tegid. Häda ajas härja kaevu ja digitellimust tegema! Seda õppetundi osati juba arvestada 24. veebruaril, mil Venemaa tungis Ukrainale kallale. Lugejate huvi oli meeletu – sõjateema on tänaseni üks loetavamaid teemasid. Maksumüüri lükkamine lugeja ette aitab digitellimusi müüa ja väljaannet ära majandada. Et toimetus oleks tugev ja sõltumatu, peab lehemajandus korras olema.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles