Mati Raidma ⟩ Elanikkonnakaitse vajab toetusvõrgustikku

Mati Raidma
, riigikogu liige, RE
Copy
Mati Raidma.
Mati Raidma. Foto: Konstantin Sednev/Postimees

Elanikkonnakaitsest võib rääkida lihtsustades läbi sireenide ja varjendite, võib rääkida meenutades sisutühja tuumasõjale keskendunud nõukogudeaegset tsiviilkaitset, võib aga ka sukelduda ülikeerulistesse vastutusalade rägastikku, kirjutab riigikogu liige Mati Raidma (Reformierakond).

Elanikkonnakaitse sümboliks on sarnaselt punase ristiga Genfi konventsioonidega sõja ajal rahvusvaheliselt kaitstud oranžil taustal olev sinise kolmnurk – paraku tänase Venemaa arusaamistes see neutraalsus ja tsiviilinimeste ründamisest hoidumine ei kehti. Inimese poolt vaadatuna võib elanikkonnakaitse kolm peamist märksõna paigutada selle kolmnurga tippudesse. Nendeks on informatsioon, nõu ja abi. Kolm peamist, mida inimesel kriisis hakkama saamiseks vaja läheb. Isegi siis, kui sa kriisideks teadlikult valmistunud oled.

Informatsioon – mis toimub, millised on võimalused ja ohud, on riskiteadlikkuse ja ratsionaalsete otsuste vastuvõtmise alus. Seda ka sõja ajal. Üks suuremaid hirmu tootjaid on teadmatus, eriti kui ligipääs harjumuspärasele infovoole juhtub katkema. Kriisiolukorras lisanduvad teadmatusele veel vastandlik info ja vaenlase poolt toodetav väärinfo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles