Stepan Karja Vana laskeplats ootab paugutajaid (2)

Stepan Karja
, pensionil ajakirjanik
Copy
Stepan Karja FOTO: Margus Ansu
Stepan Karja FOTO: Margus Ansu Foto: Margus Ansu

Vaatleja keha võpatas – ründab tatarlaste või mongolite verejanune armee! Endine ajakirjanik Stepan Karja meenutab Dino Buzzati «Tatarlaste kõrbe» ja räägib, et harjutusväli peaks asuma otse kontrolljoone lähedal.

Ohvitser Giovanni Drogo silmitses ähvardavat kaugust päevast päeva ja aastast aastasse; sageli unustas ta end silmi pingutama nii pingsalt, et pisike kujutletav must täpike justkui liigutas, justkui oleks paisunud suuremaks ja selle kõrvale kerkinud neid veel mitu. Vaatleja keha võpatas – ründab tatarlaste või mongolite verejanune armee! Tahet pingutades pööras vaatleja pilgu kõrvale, vaatas rahunenult lageda kõrbe kaugemasse serva, ja seegi kord näis silmapiir puhta ja elutuna. Nii nagu esimese teenistusaasta igavatel tundidel, kümme ja kakskümmend aastat hiljem – kõik need aastakümned, tunnist tundi ja ööd-päevad järjepanu silmitsesid keskendunult kauget, võimalikust surmaohust märku andvat silmapiiri Bastiani kindluses relvade taga valvajad ja sageli nende kõrval komandör Giovanni Drogo. 

Tahaksin uskuda, et meie riigil on terased silmad, mis päeval ja öösel hetkest hetkesse ohtlikku ala jälgivad... ja meie laskevalmis relvad annavad viivitamata tõhusa vastulöögi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles