Tobias Palm, Aulika Laagus Ilutulestik on pidupäev sulle, aga eluaegne trauma su lähedasele (2)

Copy
Ilutulestik Pärnus.
Ilutulestik Pärnus. Foto: Urmas Luik/Scanpix

Tõik, et ilutulestik on ohtlik ja kahjulik, ei ole mitte kellelegi üllatus. Juba aastaid on sellest räägitud, kuid miks ei ole riigi või omavalitsuse tasandil ikka piisavalt ette võetud? On aeg ilutulestiku kasutamist piirata ja seda juba sellel aastavahetusel, ütlevad noored rohelised Tobias Palm ja Aulika Laagus.

Need, kes on sattunud aastavahetuse ajal mõnda suurde rahvahulka, on kindlasti märganud seal valitsevat kaost – sajad inimesed, olles sageli ka ülemeelikus peomeeleolus, tähistavad oma lähedastega aasta möödumist kui ühel hetkel hakkavad kostma esimesed kõmakad, millele jätkub ahelreaktsioonina ohjeldamatu paugutamine. Kõigepealt kõrvaltänavast, siis platsi ühest nurgast, hiljem teisest ja lõpuks igast küljest korraga. Väga kiiresti võib midagi valesti minna, mis kajastub ilmekalt ka õnnetuste statistikas.

Häirekeskuse ja päästeameti andmetel tekib pürotehnika tagajärjel igal aastavahetusel umbes 20 kehalist traumat, millest pooled on tõsised traumad: vigastati inimese nägu või said käed tugevaid kahjustusi. Eelmisel aastavahetusel sai päästeamet 50 väljakutset seoses aastavahetuse pürotehnikaga ning kustutas 17 selle põhjustatud tulekahju. Eelmisel aastal suuri põlenguid õnneks ei puhkenud, kuid see ei ole alati nii – ilmekas näide on Nurmiko aiandi põleng (2019).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles