Rainer Kattel Vasakpöördeks on vaja võita EKRElt toetajaid (61)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel
Rainer Kattel Foto: Elaine Perks

Koroona ja Ukraina sõja varjus on jäänud tähelepanuta asjaolu, et viimased kümmekond aastat on Eesti majanduse areng paigal tammunud. Ettevõtted ei investeeri rohkem teadus- ja arendustegevusse ega ka üldiselt kui eelmisel kümnendil; tööjõu tootlikkuse dünaamika on samamoodi loid. Kui 1990ndatel ja 2000ndatel vedas SKT kasvu eelkõige ettevõtete tehnoloogiline kaasajastamine, siis viimasel kümnendil see enam nii ei ole. Oleme jõudnud tehnoloogilisele platoole, kirjutab Londoni Ülikooli Kolledži ja Taltechi professor, kolumnist Rainer Kattel.

Ent meie majanduspoliitika pole 2000ndate aastate algusest sisuliselt muutunud. Lihtsustatult võib väita, et tänane majanduspoliitika üritab efektiivistada olemasolevaid ärimudeleid ja oskusi. See näib olevat ennast ammendanud. Mis peaks selle asemele tulema? Poliitikud pole sellele küsimusele enne valimisi erilist tähelepanu pööranud. Parteid väisavad kiiret poliitiliselt kasu toovaid teemasid, nagu eestikeelne haridus.

Naiivne on loota, et parempoolsed parteid millegi uue ja huvitavaga välja tulevad. Nende ideed on Eestit juhtinud 1992. aastast saadik. Peame vaatama vasakpoolse majanduspoliitika tööriistakasti. Ja enamgi veel, need ideed peavad ka tegelikult reaalsuseks saama ja selleks on vaja valimistel hea tulemus teha. Vasakpoolsus on senini Eestis tihedalt seotud nõukaaja taagaga. Seega peab olema vasakpoolne sõnum machiavellilikult lihtne ja laiahõlmaline. Vasakpoolne majanduspoliitika peab valijat veenma ja kõnetama tema vajadusi ja emotsioone.

Kommentaarid (61)
Copy
Tagasi üles