Siiri Lahe ⟩ Valitsuse hoolimatus suretab energiamahukat tööstust (6)

Siiri Lahe
, Estonian Celli juhatuse liige
Copy
Siiri Lahe.
Siiri Lahe. Foto: Marianne Loorents/Scanpix

Enamikus Euroopa riikides on valitsused võtnud meetmeid, et energiamahukas tööstus säiliks, Eesti on üks väheseid riike Euroopas, mis on jätnud selle tähelepanuta, kirjutab Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.

Energiahindade tõus algas juba eelmise aasta lõpus ja sai uut hoogu kohe pärast Ukraina sõja algust. Ükski tööstus ei saanud olla valmis tänavu augustis võimendunud energiasõja tulemusel toimunud veelkordseks hüppeliseks energiahindade tõusuks, mida pole üheski Euroopa riigis enam võimalik edasi kanda lõppklientide arvetele.

Enamikus Euroopa riikides on valitsused võtnud meetmeid, et energiamahukas tööstus säiliks, Eesti on üks väheseid riike Euroopas, mis on jätnud selle tähelepanuta. Bruegel.org-i novembri (2022) andmetel on energiasõja perioodil Eestis eraldatud tarbijate toetuseks üks protsent sisemajanduse kogutoodangust (SKT), sellal kui enamikus Euroopa riikides on toetus olnud vahemikus kaks kuni 7,4 protsenti. Peaaegu kõik arenenud tööstusega riigid toetavad tööstuse kestma jäämist majanduse mootorina ja sihitud meetmeid energiaintensiivse tööstuse konkurentsivõime tagamiseks on rakendanud ka meist väiksema üldise toetusmääraga naaberriigid (vt all).

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles