RANDEL KREITSBERG ⟩ Mürgises maailmas kalasuutäisi lugedes endale tervist ei kindlusta (3)

Randel Kreitsberg
, Ökotoksikoloog
Copy
Randel Kreitsberg, ökotoksikoloog
Randel Kreitsberg, ökotoksikoloog Foto: Erakogu

Läänemeri on küll väga reostunud, kuid sellest püütud kala pole kuidagi eriliselt ja eristuvalt terviseohtlik toiduaine, kirjutab ökotoksikoloog Randel Kreitsberg vastuseks Jaak Reinmetsa artiklile (PM 8.12).

Läänemeri on endiselt üks planeedi reostunuimatest meredest ja põhjuseid selleks on mitmeid – suletud süsteem, tiheasustatud valgala, aktiivne laevaliiklus, rohketoitelisus jm. Kui vaadata mõõtmistulemuste pikemaajalisi trende (neid leiab nt Keskkonnaseire infosüsteemist: kese.envir.ee), siis on «traditsiooniliste» toksiliste ainete sisaldused viimased paar aastakümmet kenas langustrendis olnud. Üksikuid anomaaliaid leidub, kuid see võib olla põhjustatud ka vähesest proovide-analüüside arvust. Keskenduda tuleks ikka peamistele trendidele, sest meres iga-aastaselt suuri muutuseid toksiliste ainete sisaldustes ei toimu. Kahjuks on nende nö vanade reoainete vähenemisel lisandunud uued reoaineid, nt ravimid ja mikroplast, mis on samuti merekeskkonnale kehvasti mõjuvad (vt Katarina Viik: Läänemere reostuses on toimunud nihe PM 20.10.2022). Seega, pole kahtlust, Läänemere kui merekeskkonna seisund jätab soovida – samas on mitmes aspektis olnud ka hullemaid aegasid.

Soovides keskkonnas leiduvate toksiliste ainete mõjusid oma tarbimisotsuste kaudu vähendada, tuleks seda teha mitmel rindel ja pideva protsessina.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles