Marek Ross Linnaliikluses tuleb olla tähelepanelik

Marek Ross
, bussijuht
Copy
Bussijuht Marek Ross.
Bussijuht Marek Ross. Foto: Erakogu

Talv on linnas liiklemiseks teeolude poolest kõige ohtlikum aeg: väljas on pikalt pime, võib sadada lund, tuisata, rääkimata libedatest teedest. Seetõttu kasvab ka vajadus olla linnaliikluses tähelepanelikum ja arvestada üha rohkem teiste liiklejatega, kirjutab bussijuht Marek Ross.

Paljud meist ei mõtle, et linnatranspordi sõiduvahendid ei ole nagu tavalised autod, kus inimesed istuvad kindlalt toolis, turvavöö kinnitatud. Bussides, trammides ja trollibussides on täiesti tavapärane, et inimesed võivad seista ka püsti. See tähendab, et kui ühissõiduk peaks ohtlikus olukorras järsult pidurdama, võivad selles sõitvad inimesed kaotada tasakaalu, end kuskile vastu ära lüüa või koguni kukkuda.

Olen töötanud Tallinna Linnatranspordi bussijuhina 7,5 aastat, nendest viimased 4 aastat enamasti liigend- ehk lõõtsaga bussi roolis. Olen näinud liiklust nii suvel kui ka talvel, nii lihtsamates kui ka keerulisemates ilmaoludes. Seepärast tahaks kõigile liiklejatele südamele panna, et nad pööraks linnas liigeldes erilist tähelepanu ühissõidukile tee andmisele. Ühissõidukijuhtide suur soov autojuhtidele oleks, et tehtaks vähem mõtlemata manöövreid ja ootamatuid ümberreastumisi ühissõiduki ette, mis tihtipeale võivad lõppeda ootamatu äkkpidurdusega. Ühissõiduki eest läbi lipsamisi tuleks kindlasti vältida lumiste ilmadega, sest jalakäija võib sõiduteed ületades kukkuda ja ühissõiduk ei pruugi avarii vältimiseks õigel ajal seisma jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles