Erkki Bahovski Macroni avaldust ajendas isiklik soov silma paista (7)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski 
Erkki Bahovski Foto: Tartu Postimees

Polnud muidugi imestada, et Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni intervjuus tehtud avaldus Venemaale julgeolekugarantiide andmisest oli kui torge herilasepessa, kirjutab arvamustoimetaja Erkki Bahovski. 

Mõistetavalt väljendasid Kiiev ja teised Ida-Euroopa pealinnad oma pahameelt. Peaminister Kaja Kallas jäi küll ERRis diplomaatiliseks, aga Macroniga ta nõustuma ei kippunud: «… täna peab vaba maailma fookus olema sellel, kuidas aidata Ukrainal võita» (ERR, 05.12).

Siiski tuleks selgitada veidi konteksti ja esitada mõni täiendav küsimus. Esmalt muidugi tõdemus, et Macron rääkis telekanalile TF1 antud intervjuus ka Ukraina abistamisest ja sellest, et rahu saab teoks ikkagi Ukraina, mitte kellegi teise tingimustel. Kuid et Reuters korjas üles just Vene julgeolekugarantiide koha, pani Macroni avalduse n-ö sotsiaal- ja online-meedias lendama. Võib samas olla kindel, et Ida-Euroopa riikide välisministeeriumidel on kasutada intervjuu üleskirjutus koos tõlkega pluss Prantsusmaal olevate saadikute kommentaarid sellele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles