Martin Ehala ⟩ Osavalt loodud hirmufoon paneb valima tegelikule huvile vastupidiselt (41)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts

Sallimine ja sallimatus on Eesti erakondade toetajate vahel jagunenud üsna ebaühtlaselt ja vastupidiselt stereotüüpsele ettekujutusele ei ole EKRE toetajad teiste erakondade suhtes sugugi mitte sallimatumad, nagu näitab sihtasutuse SALK tellitud uuring, kirjutab arvamustoimetuse juhataja Martin Ehala.

Uuringu viis läbi Norstat ja sealt ilmneb üsna selgelt sotsiaalselt liberaalsete erakondade (RE, EE200 ja SDE) toetajate väga tugev eitus EKRE suhtes – keskmiselt –3,7 viiepallisel skaalal. Kui vaadata, kuidas EKRE valijad suhtuvad liberaalsetesse erakondadesse, siis on antipaatia vastastikune, kuid keskmine on oluliselt madalam: –2,5 punkti. Ehk siis EKRE toetajad on liberaalsete erakondade suhtes vähem negatiivsed kui liberaalsete erakondade toetajad EKRE suhtes (vt dagrammi artikli lõpus).

Kui stereotüüpselt peetakse EKREt protestiparteiks ja vastandujaks, siis Norstati uuring näitab, et vastandumine on palju tugevam liberaalsete parteide toetajate puhul. Võiks öelda, et vastandumine EKRE-le on nende jaoks tähtsam kui miski muu, sest nad «vihkavad» EKREt rohkem, kui nad «armastavad» oma liberaalset erakonda. RE, EE200 ja SDE toetajate toetus oma lemmikerakonnale on keskmiselt +2,7 punkti, mis on terve skaalapunkti võrra leigem kui nende negatiivsed tunded EKRE suhtes (–3,7). EKRE toetajad on kõigi erakondade toetajatest kõige positiivsemad oma erakonna suhtes, nende toetus on +3,36.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles